Dynamika křiku (fragmenty inkarnace)
Schmitt, Bertrand: Dynamika křiku

Dynamika křiku (fragmenty inkarnace)

Sbírka na sebe navazujících sto pěti básní s názvem Dynamika křiku (fragmenty inkarnace), je koncipována jako "deník" a sestavena z textů břitkého, někdy až násilného lyrismu.

Básně v této sbírce jsou jak fyzickou a fyziologickou, tak i metafyzickou introspekcí. Autor v nich používá krutý humor a temnou imaginaci. Rytmické struktury blízké zaříkávaní a texty plné ontologické revolty tvoří poezii hledání bytí a vlastního „já“, hledání přítomnosti „navzdory“, hledání mylné a kolísavé reality, která je však jediná schopna vyplnit prázdnotu a odcizení čím dál méně hmatatelného světa. Hledání pokoje, které se stalou „dřinou“. Křehká zpověď naděje i přes cizotu těl, věcí a slov, která je pojmenovávají.

Řada básní sbírky je zpochybněním jazyka v samotné jeho hmotě. Autor se vědomě obrací k rozsekané slovní konstrukci, neologismům, aliteraci. Je to zkušenost exorcismu, poezie rozchodů, napětí, limitů. Křiky rozvíjející se v melopejích, kruté a roztříštěné zpěvy zlomené existence.

Svým pohledem na svět jsou tyto texty blízké hledání některých francouzských autorů jako Roger Gilbert-Lecomte, Antonin Artaud či Henri Michaux, který napsal: „Není jedno já! Není deset já! Já je jen pozicí rovnováhy“. A právě k tomuto aktivnímu a „dynamickému“ hledání rovnováhy nás vyzývá cyklus básní Bertranda Schmitta.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Bertrand Schmitt: Dynamika křiku (fragmenty inkarnace). Z francouzštiny přeložil Ladislav Šerý, kresba na obálce a frontispis Přemysl Martinec, řada Edice Analogonu, svazek č. 1, Sdružení Analogonu, 2006, 172 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse