Liv Ullmannová: cesty života
Bjørnstad, Ketil: Liv Ullmannová

Liv Ullmannová: cesty života

Kniha Cesty života (Livslinjer) je koláží rozhovoru norského novináře, skladatele a pianisty Ketila Bjørnstada s Liv Ullmannovou a úryvků z jejích dosud nepublikovaných deníků a zápisků.

Norská herečka Liv Ullmannová (naroz. 1939) o sobě mluví jako o nomádovi, který neumí zůstat v klidu. Prvních několik let prožila Ullmannová s matkou a otcem v Tokiu, Torontu a New Yorku. Krátká studia herectví absolvovala v Londýně, po návratu do Norska působila v divadle ve Stavangeru i norském Národním divadle v Oslu. Osudové bylo obsazení do Bergmanovy Persony v roce 1966, následoval život s Bergmanem na ostrově Farö ve Švédsku a dráha herečky a režisérky v USA.

Dvorní herečka Ingmara Bergmana dnes žije se svým partnerem ve Spojených státech amerických a pracuje na scénáři k filmu o norském houslistovi Ole Bullovi. Liv Ullmannové je 68 let, přestala brát život jako samozřejmost, seznámila se nebezpečně zblízka s nemocí a stářím, o to víc si však vychutnává každý nový den. Často mluví o své dceři, vnoučatech a zemřelém psovi.

Kniha Cesty života (Livslinjer) je koláží rozhovoru norského novináře, skladatele a pianisty Ketila Bjørnstada s Liv Ullmannovou a úryvků z jejích dosud nepublikovaných deníků a zápisků. Bjørnstad není těžkým protivníkem, je spíše spoluhráčem, který směřuje míč přesně do těch míst, kde to Ullmanová očekává, aby v zápětí a bez váhání odehrála nazpátek. Bjørnstad přilétá do Miami s magnetofonem v tašce a ubytuje se naproti hotelu, kde bydlí Ullmannová. Každý večer nahlíží do jejích oken a doufá, že ho Ullmannová tajně kontroluje, zda pročítá materiály, které mu před přáním na dobrou noc dala. Bjørnstadovy otázky nechtějí provokovat, ani odkrývat neznámé, mají spíše utěšit a utvrdit Ullmannovou v její pravdě a pohledu na svět.

O to intenzivněji však působí deníkové části. Profesní i milostný vztah s Ingmarem Bergmanem je jistě čtenářsky nejzajímavější částí knihy. Vztah autoritářského a nelítostného Bergmana a poddajné Liv byl inspirující i spalující zároveň. Ullmannová dodnes Bergmana pokládá za pilíř svého života, nazývá ho géniem, on ji svými stradivárkami, bez nichž by jeho filmy jako Hodina vlků, Šepoty a výkřiky, Scény z manželského života nebo Podzimní sonáta nikdy nezněly tak ryzím tónem. Stejně otevřené jsou i části, ve kterých zaznívá hlas stárnoucí Liv nebo hlas, který se nemůže smířit s chladným přijetím Ullmannové-režisérky v rodném Norsku.

Bjørnstad ukazuje Ullmanovou nejen jako milenku a herečku, ale i ochránkyni lidských práv a ženu, která se objevuje po boku významných světových státníku. Tato tvář Ullmannová však nevystupuje z knihy nijak přesvědčivě, její popis se omezuje na výčet sekání s řadou amerických prezidentů a význačných kulturních osobností jako Henry Kissinger, Woody Allen nebo Federico Fellini.

Ullmannové životní cesty jsou klikaté, často nečekaně prudce zabočí nebo se překvapivě vrací zpět, rozhodně však stojí za přečtení.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Ketil Bjørnstad: Liv Ullmannová. Cesty života. Překlad Daniela Zounková, Nakladatelství Lidové noviny, 2006

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse