Maria Joan Hylandová
Hyland, Maria Joan

Maria Joan Hylandová

Australská prozaička irského původu M. J. Hylandová (1968) vydala zatím jen dva romány, přesto patří do společnosti nejlepších anglicky píšících spisovatelů současnosti.

Australská prozaička irského původu M. J. Hylandová (1968) se narodila narozena v Londýně, když jí však byly dva roky, rodina se odstěhovala do Austrálie. Po pár letech se všichni vrátili zpátky do Evropy, konkrétně do Irska, nakonec se ale v Austrálii usadili natrvalo. Po středoškolských studiích Hylandová nějaký čas pracovala v televizi, následně vystudovala práva na Melbournské univerzitě. Před třemi lety k právnickému titulu přidala ještě titul další, tentokráte M.A. v oboru anglistika. V současnosti žije v Římě díky stipendijnímu programu australské vlády.

Literatuře se začala věnovat již na střední škole, především povídkové tvorbě. První román dokončila díky vládnímu grantu. Státu se vynaložené peníze vyplatily, román How the Light Gets In (2004) se dostal do užšího výběru Commonwealth Prize a byl přeložen do mnoha jazyků.

Druhý román, Carry Me Down (2006), který bojoval ve finálovém kole loňského ročníku Bookerovy ceny a v závěru prohrál až s románem Kiran Desaiové The Inheritance of Loss, Hylandovou uvedl do společnosti nejlepších anglicky píšících spisovatelů současnosti.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse