Fleischer, Alain

Fleischer, Alain

portrét beletrie zahraniční

Alain Fleischer (1944), francouzský spisovatel, výtvarník, fotograf a filmový režisér.

Alain Fleischer

Alain Fleischer (nar. 1944 v Paříži), spisovatel, výtvarník, fotograf a filmový režisér. Je ředitelem studia současného umění Studio national des arts contemporains, přednáší na uměleckých školách ve Francii a v Kanadě. Za román La Hache et le violon (Sekyra a housle, Seuil, 2004) získal cenu Prix Pelléas, jeho esej L'Accent une langue fantôme (Seuil, 2006) byl odměnen cenou Prix Georges Dumézil.

Natočil více než sto filmů od dokumentárních přes hrané až po experimentální, vydal přes dvě desítky knih – povídkových sbírek, esejistických textů a románů, pravidelně vystavuje své fotografie a výtvarné instalace.

Rodina Alaina Fleischera má kořeny mimo jiné v Maďarsku a na Slovensku, proto se v jeho knihách často objevuje tematika těchto zemí – a nechybí ani motivy z Čech.

Jeho romány stojí na silných příbězích často značně obrazného přesahu (například hudba jako prokletí, anebo záchrana lidstva v románu Sekyra a Housle), v rovině obsahové se vyznačují prolínáním vypravěčových - zčásti autobiografických - reminiscencí, úvah a pokusů o zachycení složitě propletených osudů jednotlivých postav, jejichž identita je ale často pro čtenáře těžko uchopitelná, protože spisovatel stupňuje možnosti fikce do krajních poloh, různé identity postav se tu množí, tu zase sjednocují. Fleischer toto pojetí románových figur vysvětluje rozličností charakterů (tj. chování, sebevnímání) každého z nás v závislosti na tom, s kým zrovna jsme, mluvíme, žijeme. Textová rovina Fleischerových knih je na první pohled až odrazující - jde o typograficky nestrukturované bloky textu, které Fleischer úmyslně neoživuje ani explicitně uváděnými dialogy. Styl má takto odrážet bohatost a mnohovrstevnatost vypravěčova myšlení, řetězení úvah, hledání pravdivého a správného vyjádření, čemuž místy napomáhá například i nutkavé opakování určitých motivů - ať obrazů, situací, anebo slov.

Na podzim roku 2006 vyšel Fleischerův román L´Amant en culottes courtes (Milenec v krátkých kahotách), který má být čtenářsky mnohem přístupnější knihou. Vypráví příběh třináctiletého Alaina (Fleischer v rozhovorech zdůrazňuje, že románový příběh je z velké části autobiografickou zpovědí) a o sedm let starší karibské krásky Barbary, jež po uši zamilovaného Alaina zasvětí do tajů lásky. Román se probojoval do užších nominací na hlavní francouzské literární ceny. Kritika ho vychvalovala jako "velký text o erotice" a "nádherný zpěv o lásce". 

Bibliografie
Là pour ça, román, Flammarion, 1986
Grands hommes dans un parc, příběhy a fotografie, Verdier, 1989
Quelques obscurcissements, příběhy, Verdier, 1991 
Pris au mot, povídky, Verdier, 1992
La Nuit sans Stella, příbehy, Actes Sud, 1995
Faire le noir, poznámky a studie o filmu, Marval, 1996
La Femme qui avait deux bouches, příběhy, Seuil, 1999 
L’Art d’Alain Resnais, Édition du Centre Pompidou, 1999
Quatre voyageurs, román, Seuil, 2000
La pornographie. Une idée fixe de la photographie, La Musardine, 2000
La Seconde main, povídky, Actes Sud, 2001
Les Trapézistes et le rat, román, Seuil, 2001
L’Ascenseur, Brigittines éditions, 2002
Mummy, mummies, Verdier, 2002
Les Ambitions désavouées, román, Seuil, 2003 
Les Angles morts, román, 2003 
La Vitesse d’évasion, kolektiv autorů, 2003 
La Hache et le Violon, román, 2004 
La Femme couchée par écrit, 2005 
Eros/Hercule. Pour une érotique du sport, 2005 
Immersion, román, 2005 
L'accent, une langue fantôme, esej, 2005 
L'amant en culottes courtes, román, 2006

Filmografie (výběr)
Zoo zéro (1979)
Règles, rites (1982)
La Nuit des toiles (1989)
Rome Roméo (1992)
Un monde agité (2000)

 

© Jovanka Šotolová

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 2017x

Inzerce
Inzerce