Dům na Mango Street
Cisneros, Sandra: The House on Mango Street

Dům na Mango Street

Prozaická prvotina Sandry Cisnerosové je komponována jako řada krátkých vypointovaných epizod (vinět) ze života dospívající Esperanzy Corderové. Příběh každé viněty se soustřeďuje na vybraný detail z dívčina dětství a momentky ze života sourozenců, kamarádů a sousedů (např. rýžový sendvič, stromy v městském betonu, dívčí a chlapecký svět apod.).

Senzitivní, literárně nadaná vypravěčka Esperanza vyrůstá spolu se třemi sourozenci v pestrém prostředí hispánského barria v Chicagu. Rodiče dětem slíbili, že se jednou přestěhují do vlastního domu a nebudou již muset platit nájem, snášet rozmary spolubydlících a šikanu domácího. V Mango Street se však probudili ze snu o domě jako v telenovelách do drsné reality připomínající ulice mexických měst. Místo velkého funkčního domu bydlí v malém polorozpadlém stavení bez dvorku.

Podobně jako si rodiče odchodem z rodného Mexika vsadili na novou naději, aniž by přerušili vztahy s příbuznými, čelí i Esperanza rozčarování a segregačním tlakům vlastním úsilím o lepší budoucnost; mimo jiné i literární tvorbou, jíž se solidarizuje s méně talentovanými krajany. Je odhodlána vyhnout se zklamání nešťastných chicanských žen, které jen osaměle „čekají u okna“, snaží se vymanit ze sevření omezeného prostředí a popisuje svůj vysněný dům.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Arte Publico Press, Houston, Tex., 1984, 1991.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse