Temnota
Mukherjee, Bharati: Darkness

Temnota

Povídka Návštěvníci B. Mukherjeeové ze sbírky Darkness (Temnota) je variací na téma emancipace ženy-imigrantky. Fiasko přistěhovalecké rodiny založené na míšení indického fundamentalismu a amerického modernismu vylíčila autorka v povídce Otec.

Návštěvníci
Povídka Visitors (Návštěvníci) B. Mukherjeeové ze sbírky Darkness (Temnota) je variací na téma emancipace ženy-imigrantky.

Vzdělaná, cílevědomá Vinita následovala manžela Sailena Kumara, účetního renomované newyorské investiční firmy, z Kalkaty do New Jersey. „Štěstí“, které jí zprostředkovali rodiče, si v Americe musí lidé „odpracovat“, připouští Vinita. Vnitřní život indické komunity je navíc svázán tradicemi (manželky Sailenových kolegů si zakládají na tom, že nepodlehly americkému způsobu života), zatímco nové prostředí nutí přistěhovalce kreativně řešit každou situaci.

Vinitu například znejistila troufalost studenta Rajiva, který se jí dvoří, i když je vdaná. Doma ji sice učili, jak se chovat, vypukne-li revoluce, avšak zvládnout tak banální věc jako být o samotě s cizím mužem, jí dělá potíže. Také Sailenovi hosté ji shledávají okouzlující a nedotknutelnou. Vinita se snaží vrátit ke spořádané rutině sjednaného manželství se vzdělaným bohatým mužem, tušené možnosti skutečné vášně jí ale nedají spát.

Otec
Fiasko přistěhovalecké rodiny založené na míšení indického fundamentalismu a amerického modernismu vylíčila B. Mukherjeeová v povídek A Father (Otec).

Na přání ctižádostivé manželky opustí obchodník Bhowmick perspektivní místo v Bombaji a riskuje nový začátek v Americe. Zbaví se sice úzkoprsého středostavovského společenství sobě rovných v Indii, avšak pokrytecké morálce je vystaven i v novém prostředí. Úlitby západnímu způsobu života vyvažuje zbytky hinduistické víry a pověrčivostí. Citově vyprázdněné manželství nenaplňuje ani bystrá emancipovaná dcera Babli. Když otec zjistí, že neprovdaná Babli je těhotná, dostane strach ze společenské kompromitace. Současně je ale vzrušen vyhlídkou na přírůstky do rodiny (zetě a vnoučete).

Radostné očekávání se změní v neovladatelnou zuřivost, když mu dcera oznámí, že byla uměle oplodněna. Jeho ruku s vražedným válečkem na těsto vede proti novému, „moderně“ zplozenému životu samotná bohyně Kálí.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Fawcett Trest, 1985.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse