Muž s modrými kruhy
Vargas, Fred: Muž s modrými kruhy

Muž s modrými kruhy

Konečně se i českému čtenáři dostává do rukou chronologicky první román autorky Fred Vargas z řady těch, v nichž vystupuje postava osobitého komisaře Adamsberga.

Komisař Adamsberg se tentokrát snaží přijít na kloub záhadě modrých kruhů objevujících se po celé Paříži.

Francouzský originál vyšel již v roce 1992 v nakladatelství Viviane Hamy, které se od té doby stará o vydávání veškerých autorčiných děl. České publikum má to potěšení seznámit se s Fred Vargas prostřednictvím nakladatelství Garamond, které již vydalo tituly Uteč rychle a vrať se pozdě (2003), Muž naruby (2006), Muž s modrými kruhy (2006), a to pokaždé v překladu Tomáše Kybala, a nedávno vyšly romány Neptunův trojzubec (2007) a Špetka věčnosti (2007), o jejichž překlad se postarala Kateřina Vinšová. Na konec roku chystá Garamond ještě titul Kde teče Seina, také v překladu Kateřiny Vinšové.

Uznávaná archeoložka a historička Fréderique Audouin-Rouzeau (nar. v roce 1957 v Paříži), píšící pod pseudonymem Fred Vargas, hledala odreagování od své práce, a tak se, po neúspěšných pokusech o hru na akordeon, vrhla na psaní. Hned první titul Les jeux de l´amour et de la mort (1986) jí přinesl slávu a uznání, pověst vynikající autorky současné detektivky. Za svou práci získala již mnoho literárních cen a těší se i úctě literárních kritiků. Při psaní však v sobě nezapře vědce s encyklopedickými znalostmi historie a kultury, kterými příjemně a nenásilně osvěžuje děj svých příběhů.

Muž s modrými kruhy, její v pořadí druhý román, nás přivádí do Paříže, kam byl slavný komisař Adamsberg přeložen z rodných Pyrenejí. Ačkoliv je jeho jméno ve vyšetřovacích kruzích velmi známé pro jeho schopnosti vyřešit i ten nejzapeklitější případ, Adamsbergovy vyšetřovací metody a jeho postoj k záhadám občas budí nedůvěru. Nyní má však možnost prokázat, co umí: celá Paříž je na nohou a nemluví se o ničem jiném než o záhadě modrých kruhů.

V pařížských ulicích kdosi kreslí modrou křídou kruhy kolem různých předmětů, ať už se jedná o holubí pařát, sklo z brýlí, náplň do propisovačky, či rozbité vejce. Jedni považují „muže s modrými kruhy“ za šílence a maniaka, druzí zase za povedeného vtipálka. Jen komisař Adamsberg naslouchá svým vnitřním pocitům a tuší, že se za tím vším skrývá něco zlého a zkaženého. Jeho předtuchy se vyplní, když se jednoho dne v kruhu objeví první mrtvola. Rázem se rozběhne vyšetřování, u kterého nesmí chybět Adamsbergův pomocník a zároveň jeho protipól Danglard. Je to vzdělaný muž důvěřující logice a faktům, ale také otec pěti dětí, jenž až příliš holduje alkoholu. Případ se stále zamotává a čtenář netrpělivě očekává rozuzlení - bude velmi překvapivé a nečekané. Do příběhu navíc vstupuje postava „královny“ Mathildy, matky Adamsbergovi bývalé lásky Camille, na kterou však nikdy nezapomněl, či cynický a trochu otravný slepec Charles Reyer.

Muž s modrými kruhy je bezpochyby napínavým čtením nejen pro milovníky detektivek. Díky překladu Tomáše Kybala, jenž má se stylem Fred Vargas už zkušenosti z dřívějších překladů jejich románů, se čtenář nechává unést živým, zábavným, napínavým a promyšleným vyprávěním, které přináší potěšení, zábavu i příjemné strávení volného času. I když můžeme mít ke knize jisté výhrady – čtenář se v příběhu někdy trochu ztrácí a rozuzlení se zdá být příliš komplikované, určitě stojí zato vzít tuto detektivku do ruky a ponořit se do neobvyklé záhady modrých kruhů.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Tomáš Kybal, Garamond, 2006, 218 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

HANA,

Zajímavé postavy, skvěle vykreslené, ale překombinovaná zápletka. Platí i pro Špetku věčnosti.