Enright, Anne

Enright, Anne

portrét beletrie zahraniční

Spisovatelka Anne Enright, čerstvá držitelka The Man Booker Prize 2007, je autorkou čtyř románů, píše také povídky.

Anne Enright

Spisovatelka Anne Enright, čerstvá držitelka The Man Booker Prize 2007, je autorkou čtyř románů, píše také povídky. 

Narodila se v Dublinu v roce 1962. Dva roky studovala na univerzitě v Britské Kolumbii, promovala na dublinské Trinity College (obory angličtina a filozofie). Podobně jako mnozí její literární kolegové prošla kurzem tvůrčího psaní na prestižní University of East Anglia's, kde měla tu čest studovat pod vedením mj. Angely Carterové nebo Malcolma Bradburyho.

V počátcích své literární kariéry měla psaní pouze jako koníčka a věnovala se práci v irské televizi; od roku 1993 se psaním živí.

Až do vítězství v The Man Booker Prize 2007 s románem The Gathering nebyla příliš známá ani uznávaná, byť měla se svými předchozími třemi romány relativní úspěch u čtenářů i kritiky. Její knihy se zabývají rodinnými vztahy, většinou silně narušenými, irskou minulostí a přítomností, rovněž nahlížejí pod pokličku nefunkčních partnerských svazků.

Bibliografie:
The Portable Virgin (1991) sbírka povídek
The Wig My Father Wore (1995)
What Are You Like? (2000)
The Pleasure of Eliza Lynch (2002)
Making Babies: Stumbling into Motherhood (2004)
The Gathering (2007)

© Markéta Musilová 2007

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 3392x

Inzerce
Inzerce
Inzerce