Lieske, Tomas

Lieske, Tomas

portrét beletrie zahraniční

Tomas Lieske vystoupí 16.-18. listopadu 2007 v rámci literárního festivalu Café Amsterdam v pražském Divadle Archa.

Tomas Lieske (nar. 1943), vlastním jménem Ton van Drunen, vyrostl v Haagu, ve čtvrti Bezuidenhout, kterou v roce 1945 srovnal se zemí spojenecký nálet. Studoval nizozemštinu a divadelní vědu, učil nizozemštinu na Montessori Lyceu v Haagu. Původně se pokoušel o malířskou kariéru, radikálně s ní však skončil a obrátil se k literatuře.

Debutoval v osmatřiceti letech poezií v literárních časopisech Tirade a Revisor. V letech 1987-1996 také pracoval v časopise Tirade jako redaktor. Eseje z tohoto období vydal roku 1989 ve sbírce Een hoofd in de toendra (Hlava v tundře).

Jeho první román z roku 1992 s názvem Oorlogstuinen (Válečné zahrady) mu vynesl cenu Geertjana Lubberhuizena. Román Nachtkwartier (Vojenská nocležna) byl nominován na cenu nizozemských knihkupců Libris, tuto cenu pak skutečně získal za román Franklin (2001). Finanční částku spojenou s touto cenou využil k ročnímu pobytu v Paříži, kde napsal následující román Grand Café Boulevard (2003).

Historická novela Moje výsostná láska (Mijn soevereine liefde, 2005, č. 2007) o Filipu II. vrhá nové světlo na tuto v Nizozemsku nenáviděnou historickou postavu.

Zatím posledním románem je Dünya (2007). Významná je také jeho básnická tvorba – za sbírku Hoe je geliefde te herkennen (Jak rozpoznat svou lásku) získal v roce 2007 nejvýznamnější básnickou cenu nizozemské jazykové oblasti VSB-Poëzieprijs.

Tomas Lieske vystoupí 16.-18. listopadu 2007 v rámci literárního festivalu Café Amsterdam v pražském Divadle Archa.

Česky:
Tomas Lieske: Moje výsostná láska. Z nizozemského orig. Mijn soevereine liefde přel. Olga Krijtová. NLN, Praha 2007, 95 s.

Bibliografie:
1987 De ijsgeneraals (poezie)
1989 Een hoofd in de toendra (eseje)
1989 Een tijger onderweg (poezie)
1992 Oorlogstuinen (román)
1993 Grondheer (poezie)
1995 Nachtkwartier (román)
1996 Gods eigen kleinzoon (povídka)
1997 De achterste kamer (povídky)
2000 Franklin (román)
2003 Grand Café Boulevard (román)
2005 Mijn soevereine liefde (novela), č. Moje výsostná láska, 2007
2006 Hoe je geliefde te herkennen (poezie)
2007 Dünya (román)
2008 Een ijzersterke jeugd  (Dětství jako ze železa) (novela)
2010 Alles kantelt (román)
2014 Door de waterspiegel (román)

Nominace a ceny:
Geertjan Lubberhuizenprijs za Oorlogstuinen (1992)
nominace na cenu nizozemských knihkupců Libris za Nachtkwartier (1996)
Cena nizozemských knihkupců Libris za román Franklin (2001)
VSB Poëzieprijs za básnickou sbírku Hoe je geliefde te herkennen (2007)


 

 

© Magda de Bruin-Hüblová
 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 2294x

Inzerce