Cena Josefa Škvoreckého
Cena Josefa Škvoreckého (2007)

Cena Josefa Škvoreckého

První ročník Ceny Josefa Škvoreckého zná svého vítěze. Je jím román Děda Jana Nováka, který v loňském školním roce vydalo nakladatelství Bookman.

První ročník Ceny Josefa Škvoreckého zná svého vítěze. Je jím román Děda Jana Nováka, který v loňském školním roce vydalo nakladatelství Bookman. Boj o prvenství dopadl těsně – první místo obsadily hned tři knihy se stejným počtem hlasů: Kromě Nováka se umístily ještě Lingvistické pohádky Petra Nikla (Meander) a sbírka povídek Lubomíra Martínka Olej do ohně (Paseka). O vítězi, který obdržel šek na 250 000 korun, rozhodl v souladu s pravidly soutěže její patron Josef Škvorecký, jehož hlas byl nakonec určující.

Jan Novák po srpnové okupaci v roce 1968 odešel s rodiči do exilu. Usadil se ve Spojených státech, kde vystudoval humanitní vědy na Chicagské univerzitě. Kromě divadelních her a scénářů je autorem řady knih (i nonfiction) – známé jsou soubor povídek Striptýz Chicago, román Milionový jeep a románový příběh bratří Mašínů Zatím dobrý, který se v rámci Magnesie Litery stal knihou roku 2004.

Aktualita

Spisovatel:

Kniha:

Jiří Krechler – Bookman, Praha, 2007, 224 s.

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Hana RAKUSOVÁ,

Knihu jsem četla, mohu vřele doporučit všem, je opravdu poutavá i humorná.