Campert, Remco

Campert, Remco

portrét beletrie zahraniční

Nizozemský spisovatel Remco Campert patří už po desetiletí k oblíbeným autorům.

Remco Campert

(1929, Den Haag) prožil dětství v neuspořádaných poměrech. Jeho rodiče (básník Jan Campert a herečka Joeki Broedelet) se rozvedli, když mu byly tři roky, a pak se o něj střídavě starala matka, otec, prarodiče, až skončil v pěstounské péči. Otec byl za války činný v odboji (proslavil se zejména básní ze začátku okupace Achttien doden – Osmnáct mrtvých, č. 1946) a v roce 1943 zahynul v koncentračním táboře Neuengamme. Jeho osud jako by Camperta nepřestal pronásledovat – v roce 2005 se objevily zprávy, že Jana Camperta zavraždili v koncentračním táboře příslušníci komunistického odboje jako trest za zradu. Tato verze se však neprokázala, a tak jeho konec zůstává zahalen tajemstvím. O rok dřív vylíčil Remco Campert svůj složitý vztah k věčně nepřítomnému otci bohémovi v novele Over mijn vader (O mém otci).

Po válce žil Remco Campert s matkou v Amsterodamu. Odešel předčasně z gymnázia, aby se věnoval literatuře. V roce 1950 spoluzaložil literární časopis Braak, který se stal platformou experimentálních básníků. Později se toto volné společenství označovalo podle doby vzniku a působení v padesátých letech jako Vijftigers (Padesátníci). Campert byl však v básnickém výrazu uměřený, a proto si vysloužil označení „nejsrozumitelnější z Padesátníků“. Hned jeho první básnická sbírka Vogels vliegen toch (Ptáci přece létají) vzbudila příznivý ohlas. Jeho klíčové téma – konflikt mezi poezií a skutečností, z něhož vždy vychází vítězně realita, takže vše končí ztrátou iluzí – se objevuje i v próze. Základní pesimismus, který vyzařuje i z Campertova neustále jakoby ztýraného výrazu obličeje, však při psaní mísí s ironií i jazykovou hravostí. Vzniká z toho čtenářsky přitažlivá směs, díky níž patří Campert už po desetiletí k oblíbeným autorům. Titul jeho prvního románu Het leven is verrukkulluk (Život je nááádherrrnýýý!) s vtipným využitím fonetického přepisu pronikl v různých obměnách i do běžného jazyka. Vedle bohaté literární produkce přispíval také jako sloupkař do novin – nejproslulejší byla jeho spolupráce s bývalým fotbalistou Janem Mulderem při psaní sloupků pro deník De Volkskrant.

Z četných literárních cen je nejvýznamnější P. C. Hooftprijs za poetické dílo, která mu byla udělena v roce 1976.

Čeští čtenáři měli příležitost setkat se s básníkem v roce 1999 v pražském Divadle Archa, kde vystoupil se souborem experimentální hudby Maarten Altena Ensemble v programu Mijlpaal Er Trilt Iets (Milník Něco Se Chvěje), jehož jádro tvořila báseň Solo. Do Archy se vrací 16. – 18. listopadu 2007 v rámci literárního festivalu Café Amsterdam. Při této příležitosti vychází ukázka z novely Láska v Paříži (Een liefde in Parijs), kterou v roce 2008 chystá nakladatelství Lidové noviny v překladu Lenky Křesťanové.

Česky vyšlo:
Stínohry lásky (Liefdes schijnbewegingen 1963, č. 1973)
Exel Burnman (Exel Burnman, 1960, č. 1966)
Gangsterská slečna (Het gangstermeisje, 1965, č. 1968)
Chmurova akce (Somberman´s aktie, 1985, č. 1987)

Bibliografie:
1951 Vogels vliegen toch (poezie)
1952 Een standbeeld opwinden (poezie)
1953 Berchtesgaden (poezie)
1954 Eendjes voeren (povídky)
1955 Alle dagen feest (povídky)
1955 Het huis waarin ik woonde
1955 Met man en muis
1958 De jongen met het mes, en andere verhalen (povídky)
1959 Bij hoog en bij laag. Nieuwe gedichten (poezie)
1960 Een ellendige nietsnut, en andere verhalen (povídky)
1961 Het leven is verrukkulluk (román)
1962 Dit gebeurde overal. Nieuwe gedichten (poezie)
1963 Liefdes schijnbewegingen. Een leesboek (próza)
1964 Nacht op de kale dwerg. Verhalen (povídky)
1965 Het gangstermeisje. Een roman. (román)
1965 Hoera, hoera
1968 Fabeltjes vertellen
1968 Mijn leven’s liederen
1968 Tjeempie! of Liesje in Luiletterland (próza)
1969 Hoe ik mijn verjaardag vierde
1970 Betere tijden. Gedichten (poezie)
1971 Verzamelde verhalen (povídky)
1974 Literatuur en film
1976 Alle bundels gedichten (poezie)
1978 Waar is Remco Campert?
1979 Theater
1980 Na de troonrede. Verhalen. (povídky)
1983 De Harm en Miepje Kurk story
1983 Scénes in Hotel Morandi. Gedichten. (poezie)
1985 Somberman’s actie (novela, prémie k Týdnu knihy)
1990 Graag gedaan. Verhalen. (povídky)
1991 Campert compleet vervolg. Verhalen 1971-1991 (povídky)
1992 Rechterschoenen. Gedichten. (poezie)
1996 De zomer van de zwarte jurkjes (próza)
2000 Als in een droom. Een vertelling. (próza)
2001 Alle verhalen (povídky)
2001 De familie Kneupma (próza)
2001 Beschreven blad (próza)
2004 Campert compleet
2004 Schrijversleven (próza)
2004 Een liefde in Parijs (próza)
2004 Over mijn vader (próza)
2006 Een geschenk uit de hemel (próza)
2006 Het satijnen hart (próza)
2007 Een lach en een traan (próza)
2007 Dagboek van een poes (próza)

Kompletní bibliografie na Wikipedii

 

 

 

© Magda de Bruin-Hüblová

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 2753x

Inzerce
Inzerce
Inzerce