Jones, Lloyd

Jones, Lloyd

portrét beletrie zahraniční

Lloyd Jones patří mezi přední novozélandské spisovatele. Nejčastěji bývá charakterizován jako autor jednoduchého stylu, ale velkých témat.

Lloyd Jones

Lloyd Jones patří mezi přední novozélandské spisovatele. Nejčastěji bývá charakterizován jako autor jednoduchého stylu, ale velkých témat. Během kariéry vyhrál několik prestižních cen a získal rovněž několik stipendií.

Narodil se v Lower Hutt, Wellington v roce 1955. Po studiích na Victoria University of Wellington se živil jako novinář a poradce, ale paralelně se po celou dobu věnoval i literatuře. Rané dílo, romány Gilmore’s Dairy a Splinter, se oba odehrávají v Jonesově rodném městě, následující kniha, Choo Woo (1998), líčí pohnuté osudy dívky zneužívané nevlastním otcem. Za svůj asi nejslavnější román, The Book of Fame (2000), ve kterém literárně zpracovává turné slavného novozélandského ragbyového týmu z roku 1905 po Evropě, získal Montana New Zealand Book Awards.

Jeho zatím poslední román, Mister Pip (2006), vyhrál Commonwealth Prize Best Book Award pro rok pro oblast Jihovýchodní Asie a Jižní Pacifik a probojoval se až do finálového kola Bookerovy ceny.

Bibliografie:
Gilmore's Dairy (1985) 
Splinter (1988) 
Swimming to Australia, and Other Stories (1991) 
Biografi: An Albanian Quest (1993) 
This House Has Three Walls (1997) 
Choo Woo (1998) 
Book of Fame (2000) 
Here at the End of the World We Learn to Dance (2002) 
Manoli and the Chicken Farmer (2003)  
Paint Your Wife (2004) 
Mister Pip (2006)

© Markéta Musilová

 

Diskuse

Vložil: Žasnu, 07.12.2007 12:35
Jones, Lloyd
Na tohle copyright? No to snad ne. Vy jste se snad zbláznili.
Vložit nový příspěvek do diskuse
Vaše jméno:
E-mail:
Text příspěvku:
Kontrolní otázka: Kolik je prstů na jedné ruce
Kontrolní otázka slouží k ochraně proti vkládání diskusních příspěvků roboty.

Více k článku

související články

zhlédnuto 2967x

Inzerce
Inzerce
Inzerce