Darwinův Původ druhů
Brown, Janet: Darwinův Původ druhů

Darwinův Původ druhů

Kniha J. Brownové představuje čtivý úvod do Darwinova myšlení a osudů jeho teorie.

Charles Darwin je nepochybně jedním z nejslavnějších vědců celé lidské historie, takže když chce soudobý badatel přilákat pozornost, dá své knize, která ve skutečnosti jen modifikuje Darwinovu teorii, podtitul Je to jinak, pane Darwin. Kniha J. Brownové představuje čtivý úvod do Darwinova myšlení a osudů jeho teorie. Poukazuje nato, že navzdory provokativnosti evoluční teorie Darwin ani nebyl církevním soudem obviněn ze svatokrádeže, a po své smrti byl pohřben ve westminsterské katedrále jako „největší Angličan od dob Newtona“.

Darwin je obecně popisován jako člověk, který se vždy snažil jednat podle tradičních viktoriánských hodnot, podle autorky ale vnitru prožíval strach z důsledků toho, že jeho teorie je vražděním Boha starých předků, výsledkem těchto konfliktů podle ní mohly být Darwinovy časté zdravotní problémy. V tom se ovšem liší od autora R. Wrighta, který ve své knize Morální zvíře interpretuje některá tradiční dogmata křesťanské teologie (jako nauku o lidské hříšnosti) a lidskou morálku jako slučitelné s evoluční teorií, protože se morální chování v jistém slova smyslu evolučně vyplácí, a Darwin byl se svým viktoriánstvím „dobře vybaven k úspěšnému životu“ v malém mětečku Shrewsbury, ve kterém bydlel.

Kniha J. Brownové se zabývá i jinými tématy (třeba vlivem Darwina na umělce) a její vydání je nutné přivítat, i proto, že obecné povědomí české veřejnosti o Darwinově teorii je velmi mlhavé (jak si nedávno postěžoval biolog Jan Zrzavý: ač se evoluční teorie učí na středních školách, studenti přicházející na VŠ o ní nevědí skoro nic).

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Janet Brownová: Darwinův Původ druhů. Biografie. Přel. EvaLenka Příplatovy, Praha, Beta, 2007, 215 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse