Čím si také přivydělávají bývalí agenti KGB?
Vynnyčuk, Jurij, Hy-hy-y

Čím si také přivydělávají bývalí agenti KGB?

Sbírka nově nalezených textů současného ukrajinského autora Jurije Vynnyčuka, které jeho nakladateli prodal bývalý agent KGB.

Před cca rokem dostalo lvovské nakladatelství Piramida nabídku na zakoupení neznámých rukopisů jednoho z nejvýznamnějších současných ukrajinských autorů, Jurije Vynnyčuka. Prodejcem se ukázal být bývalý agent KGB, který rukopisy zřejmě ukradl během rozpadu SSSR a nyní je nabídl Vynnyčukovu nakladateli. Ten přijal a vydal knihu textů, které sám autor považoval za nenávratně ztracené.

Historie těchto povídek je zajímavá nejen tím, že se objevily takto pozdě, ale hlavně proto, že je autor nepodepisoval a nechával po známých a přátelích, neboť u něj doma probíhaly v 70. a 80. letech permanentní domovní prohlídky a vše „nepatřičné“ bylo zabavováno. Nicméně šťárám se nevyhnuli ani Vynnyčukovi přátelé, takže „podvratné“ texty se nakonec sešly na KGB, kde byla zahájena dešifrovací akce na odhalení autora těchto lyricko-epicko-ironicko-satirických textů. KGB zřejmě zaměstnávala literární teoretiky, kterým se nakonec podařilo r. 1986 Vynnyčuka coby autora odhalit, ale protože se již dostavila perestrojka, stíhání autora bylo pozastaveno.

Jde o vynikající a dle mého názoru o jedny z nejlepších Vynnyčukových próz, v nichž se úžasným způsobem vypořádává s tehdejší sovětskou realitou, ale i se známým haličským patriotismem a narodnictvím. Po vydání sbírky se několik renomovaných autorů vyjádřilo ve smyslu, že takováto díla by měla být pálena, pokud ne přímo jejich tvůrci. Vynnyčukův humor, sarkasmus a nezastavitelný proud ironie přenáší čtenáře do nedávné minulosti Haliče, nastavuje zrcadlo nelichotivé západoukrajinské mentalitě a na mušku si bere mnohé ukrajinské nešvary a komplexy.

Sbírka obsahuje nejen nově nalezené texty, ale i další povídky, které nedělitelným způsobem do sbírky patří, přestože byly napsány později, již v prvních letech ukrajinské samostatnosti. Ani tak posvátný a pro většinu Ukrajinců dodnes nedotknutelný pojem ukrajinské samostatnosti nenechal Vynyčuka chladným a praktiky, které se používaly např. při tzv. svobodných volbách neušly jeho pozorovacímu talentu.

Kniha je rozdělena do několika oddílů, v nichž jsou shromážděny texty dle tematické a žánrové příbuznosti. Např. první část „Hy-hy-y“ (čes. Ha-ha-ha) obsahuje tři delší prózy z let 1976, 1984 a 1992, které na sebe volně navazují. Další částí jsou krátké črty ze života Oleksandra Jevdokymovyče Kornijčuka, Sny, Bestiář, Legendy či tzv. Arkanumské historky, v nichž autor metaforicky zobrazoval sovětskou absurditu běžného života. Knihu doprovázejí vtipné, staré erotické fotografie.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse