Igor Štiks
Štiks, Igor

Igor Štiks

Už prvním románem Zámek v Romagni (2000) vzbudil Štiks zájem kritiky i čtenářů a představil se jako vyzrálý autor suverénně zacházející s literárními konvencemi. Druhý román, Eliášovo křeslo (2006), vyšel v rekordním čase v druhém vydání a zahraničním překladům se dostalo dodatečného zadostiučinění řadou cen.

Igor Štiks (* 1977) se narodil v Sarajevu, v Záhřebu vystudoval srovnávací literaturu.

Prozaik, esejista a dramatik, který v současné době studuje na Northwestern University v Chicagu, je považovaný za mimořádný talent charvátské literatury.

Publikuje texty o literatuře. Vydal zatím dva romány: Zámek v Romagni (Dvorac u Romagni, 2000) a Eliášovo křeslo (Elijahova stolica, 2006), který vyšel v šesti jazycích.

Místem svého narození je Štiks sarajevský autor, rozličnými styčnými body a literárními idejemi je dědicem evropské tradice, a jelikož své prózy publikuje především v Charvátsku, v Záhřebu, přísluší do charvátské literatury. Už fakty svého životopisu podněcuje četné otázky, tak určovací pro charvátský, bosenský a balkánský terén, ale ještě důležitější je, že je podněcuje a ospravedlňuje svým literárním uměním. Vichry poslední války jej z rodného Sarajeva odvály do Záhřebu a pak do Francie a Spojených států.

Už prvním románem Zámek v Romagni (2000) vzbudil zájem kritiky i čtenářů a představil se jako vyzrálý autor suverénně zacházející s literárními konvencemi. Druhý román, Eliášovo křeslo (2006), vyšel v rekordním čase v druhém vydání a zahraničním překladům se dostalo dodatečného zadostiučinění řadou cen. Štiks je autor, který se neštítí velkých témat, jako jsou láska, zrada a krvesmilství vnořené do kráteru historických bouří, jež křehké dráhy jeho protagonistů učiní ještě osudovějšími a nejistějšími.

Portrét

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse