Y. Poslední z mužů. Jako jeden muž
Vaughan, Brian: Y

Y. Poslední z mužů. Jako jeden muž

Česká komiksová scéna dohání svět, a tak letos i u nás vyšly komiksy, které získaly v Americe Eisnerovy ceny. Jedním z nich je Zabil jsem Hitlera a druhým Y: Poslední z mužů.

Česká komiksová scéna dohání svět, a tak letos i u nás vyšly komiksy, které získaly v Americe Eisnerovy ceny. Jedním z nich je Zabil jsem Hitlera a druhým Y: Poslední z mužů. Ten získal ceny rovnou dvě: za Nejlepší kresbu a barvy a Nejlepší sérii na pokračování. A právě v té druhé ceně se pro českého čtenáře skrývá háček.

Y: Poslední z mužů je klasický postkatastrofický příběh, který začíná necelou půlhodinu předtím, než na světě v jediném okamžiku vymřou všechny bytosti mužského pohlaví. Úplně všechny? Samozřejmě že ne. Přežije Yorick (který je podle své shakespearovské předlohy skutečně obstojný komik) a jeho opičák. Proč? To se čtenáři pochopitelně v prvním díle nedočtou. Y: Poslední z mužů má totiž deset knih. První z nich vyšla v celku v roce 2003, a to v USA, kde komiksy vycházejí s daleko železitější pravidelností než u nás. Pokud vše půjde velmi dobře, mohl by se český komiksový nadšenec dočkat i dvou knih ročně a pochopit, zač je toho Eisner.

A co čtenáře čeká v první knize? Odpočet k bodu zlomu, představení hlavních postav a hlavně zašmodrchání děje tak důkladné, aby trvalo dalších devět knih, než se celý rozplete. Kostky jsou vrženy poměrně zajímavě. Do příběhu se bude míchat nejen genetika a izraelská tajná služba, ale, jak to tak vypadá, i magie. Autor celé řady, Brian K. Vaughan, patří k největším komiksovým talentům současnosti a celá série nás o tom má postupně přesvědčit. Je sice pravda, že první díl tak trochu připomíná teenagerovskou komedii a kontejnery plné mrtvých chlapů nepůsobí příliš děsivě (spíš vzbuzují potutelné veselí při pohledu na modelky, které tyhle odpadky uklízejí), ale i tak se příběh čte dobře.

Nevadí dokonce ani to, že hlavní hrdina je pitomec se vším všudy, protože jsou to právě pitomci, kteří v příbězích dospějí v opravdové chlapy, co zachrání svět. Yorick jím sice zůstane celou první knihu, ale dalších devět zbývá, a tak můžeme na jeho bedra směle vložit naděje celého lidstva. Vzhledem k tomu, že je majitelem jediného funkčního páru varlat druhu homo sapiens sapiens na planetě Zemi, nic jiného nám ani nezbude.

Proto neotálejme a vydejme se s ním na dalekou pouť za rozuzlením celé záhady a za záchranou lidského pokolení. Budou mu v tom bránit i pomáhat tajné agentky, pronásledovat jej budou z amerických slumů vyrojivší se Amazonky... Zkrátka ať se stane, co se stane, bude muset Yorick v tomto příběhu za vším hledat ženu. Je to tak. Komiks Y: Poslední z mužů dává ženám konečně i na poli kreslených příběhů možnost srovnat skóre. Autoři jim dali ne zrovna zanedbatelnou početní převahu, a tak mohou předvést, co dokážou. Navíc se komiks jeví jako skvělá simulace toho, jak by Amerika vypadala, kdyby se na post prezidenta nakonec přece jenom dostala žena.

Překlad Petra Zenkla je také přijatelný, a tak skutečně nic nebrání fanouškům, aby ukázali, že chtějí číst o Yorickovi dvě knihy ročně. Bb/art jim je dozajista rád dopřeje a ani u nás nepotrvá déle než pět let, než se dočkáme dokončení celé série a záchrany celého lidstva.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Pia Guerra ; Brian Vaughan: Y. Poslední z mužů. Jako jeden muž. Přel. Petr Zenkl, BB art, 2008, 128 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse