Un brillant avenir
Cusset, Catherine: Un brillant avenir

Un brillant avenir

Divoká Catherine Cussetová se s chutí vysmívá světu pařížské buržoazie, bez ostychu se dělí o své nejintimnější zážitky a ráda boří rozličná tabu.

Její devátý román, Zářná budoucnost, nabízí zdařile namíchanou směs vděčného příběhu, lehce plynoucího stylu, silných emocí a umné psychologické analýzy. Autorka se i tentokrát drží témat, která jí jsou tradičně blízká – láska, vášeň, tíha a osudovost pokrevních pout. Přidává se však další poloha lidské duše, vykořeněnost emigranta, neustále nuceného znovu budovat své bytí ve světě a vztahy ke svým nejbližším. Emigrace, odcházení, cesta je tak jedním z hlavních motivů nejnovější knihy Cussetové.

Poprvé se malá Elena s rodiči vydávají na cestu, když jejich rodnou Besarábii zabere Sovětský svaz. Po letech přesouvání z místa na místo se rodina usazuje v Bukurešti, sužované zimou a hladem. V marasmu rumunské metropole se ale Elena potkává s Jacobem a přes odpor antisemitsky smýšlejících rodičů si svoji životní lásku bere. Pro inženýra židovského původu však v Ceausescově Rumunsku není místo. Manželé odcházejí do Izraele v naději, že se jim otevírá lepší budoucnost.

Znovu se Elena vydává na cestu kvůli svému jedinému synovi Alexandruovi. Rodina se stěhuje do Spojených států, kde mu nehrozí léta povinné vojenské služby. Elena, která se proměňuje v Američanku Helen Tibb, uspěla, její nezlomná vůle a sebeobětování nesou plody. Na jejího syna čeká už jen splněný americký sen, mladý student Harvardu má k němu ostatně dobře nakročeno. Rodina konečně našla pevný bod, stačí jen držet pohromadě a nepolevit.

Paralelně s příběhem Eleny-Helen vypráví Cussetová příběh Marie, mladé ženy Alexandrua, která se úporně a po dlouhou dobu marně snaží získat Heleninu přízeň. Elena-Helen nepromarní jedinou příležitost, aby mohla Marii potrápit, znejistět, zesměšnit. Mladá Francouzka, která by jejího syna mohla odvést za oceán, otřásá základy Helenina tvrdě vybojovaného světa. Sužovaná strachem, že ji jediný syn opustí, opakuje Elena-Helen chyby svých rodičů. Jak přijmout ženu, které patří city a myšlenky jediného syna? Elena-Helen musí svést další boj svého života, tentokrát boj proti vlastnímu strachu a mateřskému citu, který hraničí s patologickým majetnictvím.

Nová kniha Catherine Cussetové vypráví obyčejný příběh, nicméně vypráví ho chytře, živě a pravdivě. K vytvoření tak životných, vrstevnatých osudů a postav pravděpodobně přispěla autentická zkušenost autorky, která žije již dvacet let ve Spojených státech amerických a je manželkou rumunského emigranta. Mezi hlavní kvality Zářné budoucnosti patří také její čtivost, není proto třeba se bát úctyhodné délky 369 stran.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Catherine Cusset: Un brillant avenir (Zářná budoucnost). Gallimard, 2008, 369 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse