Jan Lukavec: Fanatik, prorok, či klaun? G. K. Chesterton a jeho interpreti
Lukavec, Jan: Fanatik, prorok, či klaun?

Jan Lukavec: Fanatik, prorok, či klaun? G. K. Chesterton a jeho interpreti

Který spisovatel se může pochlubit tím, že dnes mnozí katolíci usilují o jeho blahořečení, a zároveň byl již před lety B. Václavkem pasován na jednu z lásek avantgardní generace? Který autor byl označen za sloup západní civilizace a současně za bratra klaunů a akrobatů? Všechny tyto charakteristiky se pojí se jménem anglického spisovatele G. K. Chestertona.

Který spisovatel se může pochlubit tím, že dnes mnozí katolíci usilují o jeho blahořečení, a zároveň byl již před lety B. Václavkem pasován na jednu z lásek avantgardní generace? Který autor byl označen za sloup západní civilizace a současně za bratra klaunů a akrobatů? Všechny tyto charakteristiky se pojí se jménem anglického spisovatele G. K. Chestertona. Kniha se snaží zmapovat široké spektrum interpretací jeho díla, sahajících od jemu připisovaných atributů revolučnosti až ke konzervatismu, od iracionalismu až k přepjatému racionalismu, od charakteristik Chestertona jako obránce univerzálnosti lidských práv až k Chestertonovi-šovinistovi, od Chestertona jako oblíbeného autora lefebvristů až k Chestertonovi-předchůdci postmoderny, od Chestertona-ideologa stále opakujícího tutéž tezi až k Chestertonovi-sémiotikovi, zaměřujícímu se zvláště na otázku mnohosti interpretací. Jádrem práce je Chestertonova bohatá česká meziválečná recepce, v níž mezi jeho obdivovatele patřili liberálové, komunisté i pravicoví zastánci korporativismu. Tato recepce představuje dosud málo známou kapitolu duchovních dějin první republiky.

PhDr. Jan Lukavec, Ph.D. (1977) studoval český jazyk a kulturologii na Filozofické fakultě UK v Praze, absolvoval půlroční stáž na univerzitě v Kostnici, magisterské studium ukončil diplomovou prací Kapitoly z kulturních dějin zrcadla. Na FF UK se nadále podílí na grantové vědecké činnosti, píše články a recenze do řady českých periodik, například do A2, Lidových novin a Prostoru, spolupracuje s Českým rozhlasem. Působí v Národní knihovně České republiky. Je ženatý a má dvě děti.

http://www.rozhlas.cz/mozaika/literatura/_zprava/540919

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Jan Lukavec: Fanatik, prorok, či klaun? G. K. Chesterton a jeho interpreti. Centrum pro studium demokracie a kultury, Brno, 2008, 250 s.

Zařazení článku:

literární věda

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse