Michael Scheinfeld
Scheinfeld, Michael

Michael Scheinfeld

Michael Scheinfeld se narodil v izraelském městě Petach Tikva v roce 1976. Vystudoval jako mnozí další mladíci z národně-náboženského prostředí speciální typ náboženské vysoké školy, kde se studium kombinuje s vojenskou službou (ješivat hesder). Za svého učitele, jak v oblasti judaismu, tak v literární oblasti, považuje rabína Chajima Sabato, který je sám spisovatelem.

Michael Scheinfeld se narodil v izraelském městě Petach Tikva v roce 1976. Vystudoval jako mnozí další mladíci z národně-náboženského prostředí speciální typ náboženské vysoké školy, kde se studium kombinuje s vojenskou službou (ješivat hesder). Za svého učitele, jak v oblasti judaismu, tak v literární oblasti, považuje rabína Chajima Sabato, který je sám spisovatelem. Scheinfeld po absolvování ješivat hesder vystudoval práva na Univerzitě Bar Ilan v Ramat Gan.

Spisovatelskou dráhu započal povídkovým souborem Ať už jsou kdekoli. Text povídky, za niž v roce 2002 získal cenu Povídka roku, však odmítl vydat z obavy, že by se mohla hluboce dotknout pobožné části izraelské veřejnosti. V roce 2006 zveřejnil svůj první román, Ztráty a nálezy, ze kterého byla přeložena naše ukázka.

Scheinfeld se zúčastnil druhé libanonské války a své dojmy ztvárnil v dalším povídkovém souboru Přicházím z Libanonu, ke kterému byla připojena i reedice první povídkové sbírky. Zatím posledním jeho románem je příběh mladíků z náboženské školy s názvem Nekonečné vody. V současné době vyučuje Talmud na střední náboženské škole ve městě Efrat.

Bibliografie:
Povídky:
Ať už jsou kdekoli (Be-chol makom še-hem), Maale Adumim: Maalijot, 2002.
Přicházím z Libanonu (Ba mi-Levanon), Tel Aviv: Jediot Achronot: Sifrej Chemed, 2007.
Romány:
Ztráty a nálezy (Avedot), Tel Aviv, Jediot Achronot: Sifrej Chemed, 2006.
Nekonečné vody (Majim še-ejn lahem sof), Tel Aviv: Jediot Achronot: Sifrej Chemed, 2008.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse