The Earth Hums in B Flat
Strachan, Mari: The Earth Hums in B Flat

The Earth Hums in B Flat

Co se kolem knihy The Earth Hums in B flat již stihlo odehrát, není na britském literárním trhu až tak běžné.

Nebývá příliš časté, aby se o nějaké autorce a její knize mluvilo v takových superlativech skoro rok předtím, než její kniha vůbec vyšla. Navíc o literárním debutu bezmála šedesátileté autorky. Proto bylo velkým překvapením, když nakladatelství Canongate koupilo práva a autorku si pojistilo ještě tím, že si zamluvilo i další díl její plánované trilogie z velšského venkova. O autorce samé ani jejím díle není známo téměř nic; Mari Strachan je absolventkou kurzů tvůrčího psaní, žije ve Walesu a je bilingvní. Podobně i román samý provázejí jen kusá shrnutí děje typu odhalení pravé tváře života na velšské vesnici apod. Do čeho tedy investovalo renomované nakladatelství tolik peněz? A stojí to opravdu za to?

Román začíná velmi nenápadně. Očima dospívající Gwenni sledujeme události v rodné vesnici, drobné rozmíšky v její rodině, život rázovitých postaviček v okolí, poznáváme kouzelný velšský venkov, ale také mnohdy krutou každodenní realitu v poněkud drsných podmínkách. Až potud se zdá vše poklidné, až banální. Jak stránky ubíhají, vkrádá se do čtenářovy mysli postupně znepokojení, že všechno to, co Gwenni málem až idylicky líčí, není ve skutečnosti tak harmonické, jak se zdá. Vypravěčka je v mnoha ohledech malé dítě, pohlíží na dění kolem sebe nadmíru naivníma očima, takže jí spousta věcí dochází buď velmi pomalu, nebo vůbec ne. Některé výroky dospělých špatně chápe, uvěří třeba sousedce, že má rozbitý obličej pouze od toho, že upadla, v matčiných prudkých výkyvech nálad nevidí duševní nemoc, ale reakci na vlastní prohřešky.

Podobně jako mnozí další současní anglicky píšící autoři se Mari Strachan vydala cestou dětského vypravěče. Po vzoru M. J. Hylandové, Marka Haddona nebo Davida Mitchella je hlavním hrdinou jejího příběhu velmi citlivé dítě, které vnímá mnohem víc, než si dospělí kolem něj uvědomují, a díky své povaze nadto odhaluje i věci, jichž si dospělí při svém mnohdy černobílém vidění ani nevšimli. Gwenni je přirozeně zvídavá, nezapadá do škatulky vzorné venkovské holčičky; jakmile narazí na nějakou záhadu, chce jí přijít na kloub. Když se dozví, že se ztratil soused, pustí se na vlastní pěst a k nelibosti všech do pátrání. Když se později ukáže, že byl zavražděn, přijde jako jediná na to, jak se věci skutečně seběhly. Nenechá jen tak být ani pokradmé poznámky spolužáků a lidí ve vsi o tom, že v jejich rodině mají značné zkušenosti se šílenstvím. Nevinnou hrou, při které se pokouší sestavit rodokmen jejich rodu a pohrává si na základě znalostí získaných při hodině biologie s barvou očí rodinných příslušníků, odhalí i dlouhá léta přísně střežené tajemství: že její starší sestra nemá stejného otce, že se matka za války, kdy byl otec na frontě, spustila s neznámým mužem, a otec, postavený po návratu před hotovou věc, její sestru při své dobrotě přijal nakonec za vlastní. Všechna tato postupná zjištění mají za následek jediné – naprostý rodinný rozvrat: starší sestra nedokáže přijmout nepříjemnou pravdu o svém početí, matka se definitivě zhroutí a končí v sanatoriu pro duševně choré a Gwenni zůstává sama s milovaným tatínkem.

The Earth Hums in B flat je pozoruhodný literární debut. Kniha z počátku působí velmi nenápadným dojmem a nijak nevybočuje z řady „dětských“ románů, postupem času se z ní však stává velmi strhující a nedětské čtení. Není to dáno tempem – to je úmyslně pomalé, kopírující jistou ospalost vesnice, ve které se celý příběh odehrává, ale vypravěčským stylem, dětským jazykem, naivním, ale přesto přesným, věcným a krutě pravdivým. Nabízí se zde srovnání s moderní irskou literaturou (Trevor, Enright aj.), která dokáže stejně jednoduchými prostředky a zdánlivě prostými tématy odkrývat velmi znepokojivé stránky života na zdánlivě idylickém zeleném ostrově. Mari Strachan účinek navíc podtrhla již zmiňovanou volbou dětského vypravěče, jehož nevinné vnímání světa ostře kontrastuje se skutečným stavem věcí.

Román je i přes zjevné sepjetí s prostředím, ve kterém se odehrává, univerzální – osloví čtenáře bez ohledu na místo původu či kulturní příslušnost. Témata – rozpad rodiny, mezilidské vztahy a temné stránky rádoby dokonalého venkova si najdou publikum po celém světě, jak ostatně dokazují práva prodaná do mnoha zemí ještě před samotným vydáním románu.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Canongate Books, 2009, 300 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse