Jan Kjærstad
Kjærstad, Jan

Jan Kjærstad

Přední představitel norské postmoderní literatury.

Jan Kjærstad (nar. 1953) zaujímá významné místo v literatuře nejen jako spisovatel, ale i jako redaktor a autor literárně teoretických esejů, ve kterých reflektuje svou vlastní tvorbu i díla svých oblíbených spisovatelů jako je např. Italo Calvino nebo Karen Blixen.

Kjærstad vystudoval teologii na univerzitě v Oslo a debutoval v roce 1980 sbírkou povídek Kloden dreier stille rundt (Země se tiše otáčí). Mezi lety 1985-1989 působil jako redaktor časopisu Vinduet a v devadesátých letech redigoval spolu se spisovatelem Jonem Fossem literární časopis Bøk. Jako redaktor se zaměřoval především na nové směry literární teorie a postmoderní filosofie, kterými se nechal inspirovat i ve vlastní tvorbě.

Literární experiment řadí Kjærstada spolu s Jonem Fossem a Kjartanem Fløgstadem mezi stěžejní postmoderní autory norské literatury. Kjærstadovy romány z osmdesátých let, mezi nevýznamnější z nich patří román Homo Falsus (1984), jsou složitě konstruované texty, v nichž je příběh protkán desítkami stránek encyklopedických dat o všech oblastech lidského konání včetně literatury, filmu, výtvarného umění nebo náboženství. Kjærstadovy romány jsou také poznamenány počítačovými technologiemi a mediálními strategiemi, které jsou pro autora ztělesněním vykonstruovanosti dnešního světa.

V devadesátých letech se Kjærstadova tvorba obrací k velkému příběhu a jeho romány se stávají čtenářsky přístupnější a atraktivnější. Autorovým stěžejním dílem je trilogie z devadesátých let Forføreren (Svůdce, 1993), Erobreren (Dobyvatel, 1996) a Oppdageren (Objevitel, 1999), za jejíž poslední díl získal Kjærstad v roce 2001 prestižní cenu Severské rady za literaturu.

V trilogii o televizním baviči Jonasu Wergelandovi se autor vrací k tématu médií, rozsáhlá trilogie má však širší záběr a na pozadí detektivní zápletky se rozehrává vyprávění o poválečném vývoji Norska. Tři romány jsou komponovány jako tři biografie Jonase Wergelanda, tři různé verze života téhož člověka.

Po úspěšné trilogii následovala ještě další řada titulů, z nichž jmenujme alespoň román Tegn til kjærlighet z roku 2002 (česky jako Znamení k lásce 2008), který je prvním a zatím jediným dílem tohoto významného norského spisovatele přeloženým do češtiny.

Oficiální webová strana Jana Kjaerstada

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse