Z archivních cestiček na cesty života
Syruček, Milan: Banderovci – hrdinové, nebo bandité?

Z archivních cestiček na cesty života

Nová a objektiví kniha o tzv. banderovcích, o nichž stále mezi Čechy kolují nepravdivé a zkreslení informace, které rozšířila komunistická propaganda.

Byli tzv. banderovci hrdinové, nebo bandité? V Česku obecně se otazník nepíše, byli prostě bandity. Jde o bolševické stopy. A svých bílých míst má česká historie dostatek. Občas se objeví objektivní analýzy jako Osud banderovců a tragédie řeckokatolické církve Jána Mlynárika, ale jejich vývody jsou nesmělé a tematicky lokální. Na pozadí toho tato se kniha zdá velmi bojovnou a dle mého schopna obsáhnout akcenty českého studia banderovců. Na rozdíl od většiny svých nemnoha předchůdců je Milan Syruček skvěle obeznámen s reáliemi jak sovětské, tak a nezávislé Ukrajiny, a chce seznámit české čtenáře s fenoménem banderovců, považuje za nezbytné vysvětlit jednostranné moskevsko-ukrajinské vztahy. Bez toho by plzeňský, zlínský či opavský čtenář zůstal na stejné úrovni se čtenáři Donecka, Charkiva či Odesy, kteří si myslí, že Moskvané a Ukrajinci jsou bratrské národy, a osvobozovací snahy jsou bratrovražednou válkou.

Úvodní kapitola je obsažná, kompaktní (přestože se jedná o obrovský historický materiál) - postupně nás přivádí k důvodům vzniku Organizace ukrajinských nacionalistů (OUN), a později - Ukrajinské povstalecké armády (UPA). Bojovým akcím UPA je v knize věnováno méně pozornosti než jejím politicko-výchovným až vojensko-ekonomickým činnostem. Podivné? Neřekl bych. Milan Syruček si je vědom toho, že na seznámení krajanů s činy vojáků UPA není doba. Ještě nejsou zdolány předsudky zakořeněné v českém povědomí. Zakořenily se kvůli takovým jako Jan Fiala nebo filmům jako Akce B. Milan Syruček předsudky odstraňuje a já doufám, že čtenář jeho knihy si uvědomí, že šlo o vysoce disciplinovanu armádu, která stála na zásadách křesťanské morálky. A pochopí, že vojáci UPA nikdy nezabíjeli své krajany. Odkud se bere Syručkovo přesvědčení? Důvodů je mnoho. Zůstaňme u jednoho. Je schopen číst archivní dokumenty! Ne všechny, ale ty, v nichž se pravda mísí se lží tak fantasmagorickým způsobem, že přivádí k šílenství i nejvzdělanější odborníky. Na to, aby se našlo zrnko pravdy v protokolech podepsaných Sověty, je třeba mít ostříží zrak. Tedy chápat dokument na pozadí sovětské reality. Milan Syruček se nemýlí.

Práci Milana Syručka nazývám kniha. Proč se nejedná o studii či vědeckou práci? Je velice mnohovrstevná. Najdeme v ní cestovní zápisy, vzpomínky, reportáže, interview, politické publikace… Na první pohled se zdá jít o mix všeho. Ale ten, kdo má za sebou šestnáct knih, se stěží mohl dopustit chyby. V této mnohovrstevnatosti se line příběh z archivů na cestu života. Hrdinové nebo banditi? Milan Syruček je obeznámen i s detaily politické bitvy, protože o tu jde především.

Na konci jen ještě o dvou chybách, které se vloudily. Prvním velitele m UPA nebyl Roman Šuchevyč, ale Dmytro Kljačkivskyj (alias Klym Savur). Šuchevyč byl velitelem od roku 1943 do roku 1950. Ale proč je v knize básník Volodymyr Sosjura nazýván laureátem Stalinské prémie (a ještě za báseň Ljubiť Ukrajinu!), to nechápu. Právě za tuto báseň byl autor označen za buržoazního nacionalistu.

Syruček, Milan: Banderovci – hrdinové, nebo bandité?, Epocha, Praha 2009, 1. vyd., 154 s.

Recenze

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

Andrej,

Bandera byl hrdina, který položil život za svobodu ukrajinského lidu i když s tim spousta lidí nesouhlasí, jasně že spolupracovali s Němcema, ale nic jiného jim nezbývalo, kdyby jste zažili komunisty na Ukrajině, taky by jste vítali Němce, Slava Ukrajini, Slava Herojam, Bandera Stepan 4ever!!! Ukrajina vždycky musela tvrdě bojovat za svou svobodu, ale jsou to lidé, kteří budou bojovat za svou zemi do poslední kapky krve, což se o spousta dalších národů nedá říct. Běda tomu, kdo vstoupí na ukrajinské území se špatnými úmysly.