Vladimír Binar
Binar, Vladimír

Vladimír Binar

Vladimír Binar se narodil r. 1941 ve Velkém Meziříčí, z politických důvodů nebyl po maturitě přijat na vysokou školu, a tak pracoval jako papírenský a betonářský dělník. Posléze vystudoval bohemistiku a filozofii na FF UK.

PhDr. Vladimír Binar se narodil r. 1941 ve Velkém Meziříčí, z politických důvodů nebyl po maturitě přijat na vysokou školu, a tak pracoval jako papírenský a betonářský dělník. Posléze vystudoval bohemistiku a filozofii na FF UK, tématem diplomové i rigorózní práce mu byl Jakub Deml. Zprvu vyučoval na katedře literatury, pak se živil jako překladatel. S B. Fučíkem založil samizdatovou edici Rukopisy VBF Praha, v níž vyšlo např. Dílo Jakuba Demla. Je autorem několika beletristických próz (Emigratský snář, Playback) a editorem moderní duchovní literatury. Několikrát pobýval ve Francouzské Polynésii, především na Tahiti. Od r. 1990 opět vyučuje na FF UK.

Vladimír Binar se stal v roce 2012 laureátem Ceny Jaroslava Seiferta. Porota ocenila autorův povídkový triptych Číňanova pěna, vydaný v roce 2011 v nakladatelství Triáda.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse

jd,

Ne už to je Vladimír, ten, který je (@) tak milován /viz příspěvek ze 17. 9. 2009). Stejně mu závidím...

Hana Zahradníčková,

Na fotografii stále Ivan Binar!

Já,

miluju Binara, je to ten nejúžasnější učitel poezie na FF UK

editace,

chyba už byla napravena, takže (teď už) Vladimír Binar...

Anonym,

na fotografii samozrejme je Vladimír Binar!

pv,

díky za upozornění. pánům Binarům a čtenářům se omlouvám.

Pafko,

Na fotografii u článku není Vladimír Binar, ale Ivan Binar.