Německá knižní cena 2009: Du stirbst nicht spisovatelky Kathrin Schmidt
Německá knižní cena 2009

Německá knižní cena 2009: Du stirbst nicht spisovatelky Kathrin Schmidt

Letos popáté byla před zahájením Frankfurtského knižního veletrhu udělena prestižní Německá knižní cena.

Letos popáté byla před zahájením Frankfurtského knižního veletrhu udělena prestižní Německá knižní cena. Knihou roku se stal titul Du stirbst nicht (Ty neumíráš, Kiepenheuer & Witsch, únor 2009), čtvrtý, autobiograficky laděný román jednapadesátileté Kathrin Schmidt.

Odborná porota zdůvodnila svoji volbu slovy: „Román vypráví příběh o znovunabývání světa. Slabiku za slabikou, větu za větou hledá jeho hrdinka, která se po mozkové příhodě probudí z kómatu, svůj ztracený jazyk, svoji ztracenou paměť. Lakonicky, uštěpačně i úzkostně líčí tento román vnitřní svět nemocné protagonistky, z něhož se ohromnou silou jazyka rodí příběh její rodiny, jejího manželství i netušené lásky. Do světa, který hrdinka skládá z dílčích fragmentů, patří rozpadající se NDR i roky, jež uplynuly od sjednocení Německa do začátku našeho století. Individuální příběh návratu z náruče smrti je tak velmi nevtíravě a umělecky zdařile zasazen do prostředí, v němž se promítají dozvuky historicko-politických změn.“

Sama autorka při převzetí ceny prohlásila, že ji to samozřejmě nesmírně těší, ale větší radost má z Nobelovy ceny pro Hertu Müller, jejíž román Die Atemschaukel byl rovněž nominován na letošní Deutscher Buchpreis.

Sedmičlenná odborná porota vybírala ze 154 titulů, které byly zaslány do soutěže a splňovaly formální podmínky nominace – román v německém jazyce vydaný v německém, rakouském nebo švýcarském nakladatelství v časovém rozmezí říjen 2008 – polovina září 2009. Do užšího výběru postupuje 20 titulů, v polovině září byl zveřejněn shortlist s šesti finalisty. Cena pro rok 2009 byla udělena 12. října.

Kathrin Schmidt se narodila 12. března 1958 v duryňském městě Gotha. Vystudovala psychologii na univerzitě v Jeně, pracovala jako dětská psycholožka. V druhé polovině osmdesátých let absolvovala studium na Literárním institutu Johannese R. Bechera v Lipsku, počátkem devadesátých let působila jako redaktorka časopisu pro ženy Ypsilon. Od roku 1994 je spisovatelkou na volné noze. Žije v Berlíně, je provdaná, má pět dětí.

Výběr z díla:
Poesiealbum 1979 (básně, 1982)
Ein Engel fliegt durch die Tapetenfabrik (básně, 1987)
Flußbild mit Engel (básně, 1995)
Die Gunnar-Lennefsen-Expedition (román, 1998)
GO-IN der Belladonnen (básně, 2000)
Koenigs Kinder (román, 2002)
Seebachs schwarze Katzen (román, 2005)
Du stirbst nicht (román, 2009)

5 let Německé knižní ceny
2009 – Kathrin Schmidt: Du stirbst nicht (Kiepenheuer & Witsch 2009; Ty neumřeš)
2008 – Uwe Tellkamp: Der Turm (Suhrkamp 2008; Věž, česky vyjde v Mladé frontě)
2007 – Julia Franck: Die Mittagsfrau (S. Fischer 2007; Polednice, česky v nakladatelství Jota, Brno 2008, překlad Lucy Topol‘ská)
2006 – Katharina Hacker: Die Habenichtse (Suhrkamp 2006; Nemající, česky vyjde v nakladatelství Kniha Zlín)
2005 – Arno Geiger: Es geht uns gut (Hanser 2005; Vede se nám dobře, česky nevydáno, ukázka)

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse