Proč život ubíhá rychleji, když stárneme. O autobiografické paměti
Draaisma, Douwe: Proč život ubíhá rychleji, když stárneme

Proč život ubíhá rychleji, když stárneme. O autobiografické paměti

Po Metaforách paměti (De metaforenmachine, Mladá fronta 2003), knižní verzi jeho disertační práce, se Douwe Draaisma (1953), mimořádný profesor historie psychologie ze Státní univerzity v severonizozemském Groningenu představuje českým čtenářům podruhé.

Po Metaforách paměti (De metaforenmachine, Mladá fronta 2003), knižní verzi jeho disertační práce, se Douwe Draaisma (1953), mimořádný profesor historie psychologie ze Státní univerzity v severonizozemském Groningenu představuje českým čtenářům podruhé, tentokrát publikací z roku 2001 Proč život ubíhá rychleji, když stárneme. O autobiografické paměti. Tentokrát nejde o ucelenou studii, ale o soubor časopiseckých a novinových článků na téma „autobiografická paměť“, tedy druh paměti, který se vztahuje k osobním, soukromým vzpomínkám každého z nás. Přesto se tento termín používá teprve od 80. let 20. století. Fungování této paměti autor charakterizuje citátem nizozemského spisovatele Ceese Nootebooma z románu Rituály: „Vzpomínka je jako pes, který si lehne, kam se mu zachce“. Za tuto publikaci autor získal dvě esejistické ceny (Cenu Jana Greshoffa a Cenu Jana Hanloa) a cenu Eureka za popularizaci vědy a techniky. Jeho knihy se hojně překládají.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Douwe Draaisma: Proč život ubíhá rychleji, když stárneme. O autobiografické paměti. Přel. Ruben Pellar, Academia, Praha, 2009, 304 s.

Zařazení článku:

přírodní vědy

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse