Maryna Sokoljan: Curpalky
Sokoljan, Maryna: Curpalky

Maryna Sokoljan: Curpalky

Prvotina mladé ukrajinské autorky Maryny Sokoljan. Sbírečka povídek, která vyhrála 2. cenu v soutěži mladých spisovatelů nakladatelství Smoloskyp za rok 2002.

Útlá sbírečka dvanácti povídek mladé autorky Maryny Sokoljan (nar. 1979 v Poltavě) vyšla jako její prvotina. Nakladatelství Smoloskyp pořádá každý rok soutěž mladých literátů, v níž se roku 2002 Sokoljan umístila na druhém místě (je třeba dodat, že každé místo obsadilo hned několik začínajících spisovatelů).

Curpalky je sbírka povídek, které jsou silně ovlivněny francouzskou kulturou, jazykem (téměř každý text je uvozen citací nějakého frankofonního, světově proslulého autora), zážitky z Francie, ale i studiem sociologie, kterou autorka absolvovala na Kyjevo-Mohyljanské akademii v Kyjevě. Dále je silně cítit zkušenost Sokoljan z PR a marketingových agentur, kde již v době studia pracovala a jejichž prostředí ji ovlivnilo i nadále. V povídkách se často uchyluje k filozofii, věčným tématům dobra a zla, texty jsou často až přeplněné odkazy a parafrázemi na světové kulturní autority. Někdy se až nechce věřit, že by tak mladý člověk obsáhl takový kulturně-humanitní rozhled, kterým vůbec nedává čtenáři najevo, že je hloupý, pokud souvislosti nechápe, jen to může ubrat na uspokojení z někdy až příliš vykonstruovaného textu. Tematicky jde o vztahy mezi lidmi, vztahy mladých dívek k mužům nejrůznějšího věku...

Povídka Těžký život zla vyšla česky v antologii Expres Ukrajina (Kniha Zlín, Zlín 2008).

Každopádně lze Sokoljan považovat za etablovanou mladou autorku, která již vydala několik knih. Svým specifickým stylem patří k velmi intelektuálně zaměřeným ukrajinským autorům.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Smoloskyp, Kyjiv, 2003, 1. vyd., 120 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse