Odysea
Nikkarin: 130

Odysea

Česká komiksová scéna pomalu dozrává do stádia, kdy nová komiksová kniha domácí provenience přestává být velkou událostí. Nejen že si příběhy s bublinami oblíbili čtenáři, ale během posledních deseti let se našlo i dost autorů, jimž tento vyjadřovací prostředek vyhovuje, ba je jim bližší než jakákoli jiná forma.

Česká komiksová scéna pomalu dozrává do stádia, kdy nová komiksová kniha domácí provenience přestává být velkou událostí. Nejen že si příběhy s bublinami oblíbili čtenáři, ale během posledních deseti let se našlo i dost autorů, jimž tento vyjadřovací prostředek vyhovuje, ba je jim bližší než jakákoli jiná forma.

Úplně vyhráno přesto komiks v našich zeměpisných šířkách pořád nemá. Starší generace se na něj dívají nedůvěřivě, střední generace jako na cosi lehce adrenalinového s aurou upíraného a zakazovaného z dob, kdy se u nás kreslené seriály takřka nevydávaly, a měly proto punc exkluzivity. Tento pocit se drží dodnes. Ovšem nesmíme opomenout generaci nejmladší, která již doby nedostatku nepamatuje. Komiks je pro ni stejně běžný jako počítač nebo internet a vnímá ho jako přirozený a svébytný kanál pro umělecká sdělení nejrůznějšího druhu. Mluví-li se tedy o zlaté éře českého komiksu, pak je to hodnocení z pohledu těch, kteří pamatují hubená léta. Lze to však brát i tak, že mladí autoři mají dnes pro svou tvorbu relativně neomezené prostředky a že důležitější je, zda mají co sdělit.

Jedním z nejvýraznějších z nové generace je kreslíř, který si sám píše i scénáře a říká si Nikkarin. Narodil se v roce 1987. Pro zařazení do komiksového kontextu uveďme, že když byly Nikkaronovi dva roky, začal vycházet magazín Kometa a k devátým narozeninám mohl dostat první číslo zlomového časopisu Crew. Komiks tedy k jeho životu patří.

V roce 2009, dvacet let po první Kometě, vychází Nikkarinovi komiksový debut 130: Odysea, první díl plánované trilogie o postapokalyptickém světě, v němž se poutník Bo snaží dopátrat příčiny i následků velkého Výbuchu, který změnil svět.

Nikkarinův komiks je velmi povedenou syntézou celého komiksového dění v Česku za posledních dvacet let. Přes originální rukopis je stále jasně vidět, že své předchůdce zná a nebojí se z nich čerpat. Jeho příběh je také hezkou ukázkou vstřebávání popkulturních vlivů nejen literárních, ale i filmových. Ty jsou navíc doplněny populárními motivy z počítačových her. Výsledek je překvapivě dobrý.

Nikkarinův styl má v sobě zvláštní poetiku, která v komiksovém tyglíku taví všechny výše uvedené inspirace a vytváří zadumaný, ale přesto úsměvný vesmír, ve kterém je radost se pohybovat. Největší vliv tu přesto má kniha, a to ne ledajaká. Nikkarin se odvážil sáhnout po klasické postavě Malého prince. Při zběžném prolistování může podobná intertextovost v komiksu působit nepatřičným, až kacířským dojmem, ale při podrobném čtení se z Odysey stává (nejen) důstojný tribut slavné knížce. Navíc Antoine, jak se postava jmenuje, je princovou dospělou verzí, která dostojí představám, jak by princ vypadal a jak by se choval, až by vyrostl.

Odysea je jakýmsi cestopisným deníkem. Jeho autor Bo jej píše chronologicky, ale podobně jako při cestování, ani v komiksu se nedějí věci, které by spolu musely prvoplánově souviset. Teprve v delším úseku se začnou některé z motivů opakovat a postupně skládat ve větší celky - konečná podoba obrazu ale zůstává na konci prvního dílu dobře skryta. S podobnou formou se můžeme setkat u těch nejkvalitnějších amerických seriálů (filmových i komiksových), i když na podstatně větší ploše, než s jakou se spokojí Nikkarin. Takovým způsobem u nás zatím komiksové vyprávění nikdo nepodal (pomineme-li miniaturní epizody stripových seriálů). Přesto ale působí přirozeně.

Čtenáře si velmi rychle získá celý ten poutavý a pestrý Nikkarinův svět, kde z robotů rostou oázy, kameny se vznáší nad pouští a poslední lovec hvězd míří na svůj cíl. Svět v českém prostředí nezvyklý, ale v kontextu světové fantastiky osvědčený, a přitom svébytný.

Každopádně je Odysea 130 na české scéně zjevením, i když jen těžko uchopitelným: nejen proto, že zatím netušíme, co bude dál, ale i pro nezvyklou poetičnost a zcela originální pojetí příběhovosti. Nezbývá než počkat, co se odehraje v dalších dvou dílech, které snad přinesou rozuzlení nakousnutého příběhu, ale jistě se v nich nějak projeví i zrání mladého autora. Fanoušci komiksu se mají rozhodně na co těšit.

 

 

Nikkarin: 130: Odysea, Labyrint, Praha 2009, 100 stran

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse