Momčil Nikolov
Nikolov, Momčil

Momčil Nikolov

Momčil Nikolov se narodil v roce 1970 v Plevenu. Vystudoval medicínu, ale svému oboru se nikdy nevěnoval. Podílí se na psaní scénářů k televizním pořadům, které se těší vysoké sledovanosti. Do povědomí čtenářské obce se zapsal i originálními multimediálními prezentacemi svých knih.

Momčil Nikolov se narodil v roce 1970 v Plevenu. Vystudoval medicínu, ale svému oboru se nikdy nevěnoval. Podílí se na psaní scénářů k televizním pořadům, které se těší vysoké sledovanosti.

Je autorem novely Pătnici (Poutníci, 1997), sbírek povídek Razkazi (Povídky, 1998) a Fragmenti ot stajata (Fragmenty z pokoje, 2000), dvojjazyčné bulharsko-anglické prózy Ludata Doris (Šílená Doris, 2001) a úspěšných románů Hash Oil (2005), Gornijat etaž (Horní patro, 2006) a Krăglata riba (Kulatá ryba, 2008), za který obdržel v roce 2008 prestižní cenu Helikon, udělovanou za nejlepší současnou bulharskou prózu. Získal i řadu dalších literárních ocenění.

Do povědomí čtenářské obce se zapsal i originálními multimediálními prezentacemi svých knih. V roce 2000 uspořádal spolu s dalšími mladými multimediálními umělci vizuální instalaci Fragmenti (Fragmenty), v následujícím roce se pak konala u příležitosti prezentace knihy Mad Doris performance Červenata kăšta (Červený dům). K popularizaci románu Krăglata riba autor založil speciální internetové stránky www.roundfish.net (viz více v rozhovoru s Momčilem Nikolovem).

V roce 2002 se zúčastnil projektu Literary Access, který má originálním způsobem ukázat, jak lze při literární tvorbě a v rámci popularizace malých národů v Evropě využívat nových technologií.

V současné době pracuje na scénáři k filmu podle svého románu Hash Oil.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse