Pod postelí něco slintá
Watterson, Bill: Pod postelí něco slintá

Pod postelí něco slintá

Komiks Calvin a Hobbes není pravděpodobně nutné představovat, přesto neuškodí zmínit několik málo údajů o jeho tvůrci. Zajímavostí je například to, že Bill Watterson na vrcholu slávy ukončil vycházení komiksu ze dne na den.

Bill Watterson psal komiksové stripy o Calvinovi a Hobbesovi mezi lety 1985 a 1995. I tato ve srovnání s jinými autory velmi krátká doba stačila na to, aby se příběhy o zlobivém klukovi a jeho oživlém plyšovém tygrovi staly jedním ze základních kamenů tohoto komiksového žánru. Čeští čtenáři mají již druhou příležitost setkat se komiksovými postavičkami ne náhodou pojmenovanými podle reformátora Kalvína a filozofa Hobbese. První seznamovací kniha slavila úspěch i u nás, ve druhé je už Watterson v plném proudu své široké a dravé řeky fantazie.

Komiks Calvin a Hobbes není pravděpodobně nutné představovat, přesto neuškodí zmínit několik málo údajů o jeho tvůrci. Zajímavostí je například to, že Bill Watterson na vrcholu slávy ukončil vycházení komiksu ze dne na den. Fanouškům zanechal po Calvinovi pouze krátký vzkaz, který mnoho nevysvětluje. Vzápětí se zcela stáhl do ústraní a přestal komunikovat s vnějším světem. Jen jednou pronikla na veřejnost zpráva, že se tajně vkrádá do knihkupectví ve městě, kde bydlí, a podepisuje zde v regálech svoje knihy. Jakmile se informace rozšířila a lidé se začali na jeho podpisech obohacovat, ztratil se jako tygr ve sněhu. Teprve letos s ním vyšel jeden krátký rozhovor, který ale zcela jistě není předzvěstí velkého comebacku (link: http://www.cleveland.com)

Bez znalosti autorova díla působí Wattersonovo chování podivínsky. Pokud si ale otevřete stripy dvou mrňavých syčáků, které jsou tak plné dětské imaginace, že všechny obrazy nebudete moci udržet a proměněné v slzy smíchu vám budou kapat na stránky, ocitne se celé jeho počínání v jiném světle. Watterson vytvořil pro Calvina úžasný a dokonalý svět, kde sice není všechno ideální (zejména když něco slintá pod postelí nebo když se ráno musí přistávat na nepřátelské planetě jménem Škola), ale kde fungují pravidla, po kterých touží každé malé dítě. Watterson se ale skrze Calvina a Hobbese do dětství nikdy vracet nemusel, protože z něj nikdy nevyrostl a to je hlavním důvodem jedinečnosti jeho práce.

Pokud by ale příběhy obsahovaly pouze dětský pohled na svět, byly by oblíbenou četbou mládeže, ale dospělé by nechávaly poměrně chladné. Jenže tomu tak není. Watterson při psaní nevynechal ani svou vyzrálou část. Právě ta je zodpovědná za dokonalou syntézu světa malých a velkých, která minimálně na poli komiksu nemá obdoby. Calvinův svět obývají i dospělí a právě jejich střety se světem, kde plyšový tygr mluví a píše za Calvina domácí úkoly, patří k těm nejzábavnějším okamžikům. Druhá kniha sebraných stripů obsahuje další kultovní Calvinovy příhody včetně prvního výskytu transmutátoru, který jej může proměnit v cokoli, co si bude malý rošťák přát. Co na tom, že vlastně nejde o nic jiného než o lepenkovou krabici s nápisy vyvedenými neumělým dětským rukopisem? Jak už bylo řečeno, tady se může stát úplně cokoli. Kromě skvělé a bezbřehé zábavy se tu objevují i stinnější stránky života. Epizoda s malým umírajícím mývalem v závěru druhého dílu působí jako rána kladivem a právě na ní autor dokazuje svoje kvality. Citlivost, s jakou podal setkání dítěte se smrtí, je hodna obdivu.

Také druhý díl přeložil Richard Podaný (oceněný cenou Magnesia Litera za rok 2009), jenž je zárukou toho, že překladatelsky nesmírně náročný text bude dokonale funkční i v českém jazyce. I z tohoto důvodu by neměly příběhy Calvina a Hobbese chybět v žádné knihovně čtenářů se smyslem pro humor.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přeložil Richard Podaný, Crew, Praha, 2010, 132 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse