Omnibus
Arcudi, John: Vetřelci 2

Omnibus

Zatímco v první knize obsahující nejstarší komiksy ještě z 80. let minulého století bylo hlavním tématem zavlečení nákazy vetřelců na planetu Zemi a události bezprostředně navazující na filmovou ságu, druhý díl omnibusu přináší zcela nový motiv, který se na plátně neobjevil.

Vracet se k filmové sáze Vetřelců je velmi ošemetná záležitost. Jedná se o jeden z kultů, který si fanoušci střeží jako oko v hlavě. Přesto na jejich motivy kromě světoznámých filmů vzniklo i množství knih a komiksů.

Právě komiksy jsou shrnuty do několikadílného a mnohosetstránkového omnibusu, který u nás vydává nakladatelství BB/art. Zatímco v první knize obsahující nejstarší komiksy ještě z 80. let minulého století bylo hlavním tématem zavlečení nákazy vetřelců na planetu Zemi a události bezprostředně navazující na filmovou ságu, druhý díl omnibusu přináší zcela nový motiv, který se na plátně neobjevil. Je jím „krmná šťáva“, kterou matka vetřelců produkuje k výživě zárodků. Podivná chemická substance je pro lidi silně návyková, ale zároveň jim dává netušené schopnosti a mentálně i fyzicky je přibližuje k predátorské mimozemské rase.

Je obtížné popsat mnoho set stran komiksu tak, aby líčení nevyznělo kýčovitě a plitce. Jsou to přitom právě komiksy, které dodávají celé sáze nový a hlubší rozměr. Komiksy totiž poskytují mnohem více prostoru a mohou se věnovat líčení nejrůznějších epizod o setkávání lidí se zabijáckými mimozemšťany. Je nutné zdůraznit, že ne všechny epizody patří scenáristicky ke skvostům science-fiction, ale ty méně kvalitní v prvních dvou knihách omnibusu tvoří menšinu. Díl druhý pak obsahuje pouhé tři příběhy rozpínající se na více než čtyři sta padesáti stranách.

Až na stránkách komiksu dostává celá sága epické rozměry, které její tvůrci původně zamýšleli. Až zde se rozprostře v celé šíři vesmír, v němž se rozhoduje, kdo je lovcem a kdo kořistí. Lidé už nejsou překvapeni existencí „brouků“, ale spíše rychlostí, jakou kontaminují jednotlivé planety. Ve vyprávění se pozvolna ztrácejí příběhy jednotlivců a dochází na rozmáchlý popis mezidruhové války, ve které jsou lidé silně nejednotní, což se ukazuje být jejich největší slabinou. Autoři jednotlivých příběhů navíc přidávají další a další kulisy, díky nimž je děj i časoprostor stále plastičtější. Prostor zbývá i na popis života vetřelců, na jejich hierarchické uspořádání hnízda i popis tužeb organismů zcela jiných, než jsme my.

Komiksy o vetřelcích dozajista nejsou čtením pro každého, ale pokud už je čtenář otevře, nemusí být fanouškem filmové předlohy, aby při pozorném čtení pochopil, že popová zábava může přerůst i v zajímavější útvar. Jasným plusem je nejen jejich velkorysé pojetí, ale i výběr kvalitních scenáristů. Spletité příběhy se (alespoň v rámci komiksových možností) proměňují v novodobé mýty snažící se odpovědět nejen na to, kdo jsou ony vraždící bestie z vesmíru, ale také kdo jsou vlastně lidé a kam kráčí. Poselství komiksů bohužel nevyznívá jednoznačně ve prospěch lidí, jejichž jednání z hlediska morálních, mravních i etických měřítek vyznívá ve srovnání s rasou nelidských vetřelců o poznání hůře.

Cílovou skupinou komiksu jsou s největší pravděpodobností náctiletí, ale knihy obsahují dostatek kvalitního děje podpořeného logickými a zajímavými vysvětleními, aby zaujaly i dospělého čtenáře, který si oblíbil vědeckou fantastiku.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

John Arcudi: Vetřelci 2. Omnibus. Přeložil Martin Antonín, BB/art, Praha, 2010, 456 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse