Superhrdinové z drsného světa
Millar, Mark: Ultimates 2/1

Superhrdinové z drsného světa

Mark Millar přetvořil ve svých Ultimates svět nakladatelství Marvel tak, aby přežil ve 21. století. Zda přežijí všichni marvelovští hrdinové Marka Millara je už vedlejší.

Mark Millar přetvořil ve svých Ultimates svět nakladatelství Marvel tak, aby přežil ve 21. století. Zda přežijí všichni marvelovští hrdinové Marka Millara je už vedlejší. Ta tam je naivita a jednoduchost superhrdinů udivujících svými schopnostmi své čtenáře. Moore přišel ve Strážcích s podivnými existencemi v kostýmech a změnil kánon. Millar je jeho plnohodnotným pokračovatelem.

Mark Millar je Skot a může se tedy podívat na „prohnilou“ Ameriku a její kulturu s řádným odstupem. S jejím národním kulturním bohatstvím – kterým superhrdinové bez jakýchkoli pochyb jsou – pak zachází jako s oním příslovečným hnojem. Jenže Amerika je ve fázi, kdy tohle nejen projde, ale navíc ještě Millarovi tleská. Ultimates patří k nejúspěšnějším komiksovým sériím současnosti a své fanoušky si získali také u nás.

Bohové a monstra jsou již třetí knihou této řady, která v Česku vychází. V první nás Millar uvedl do okamžiku, kdy na území USA vzniká nový superhrdinský tým s enormně vysokým rozpočtem, který ale po skončení studené války nemá proti komu bojovat. Aby si superhrdinové zasloužili svůj žold, uchýlí se k malé lsti – vypustí jednoho ze svého středu, poněkud labilního doktora Bruce Bannera, jenž se ve chvilkách slabosti mění v zelenokožnatého Hulka. Právě tato událost rozjíždí jednu z hlavních zápletek třetí knihy.

Co na tom, že ve druhé knize zachránil superhrdinský tým s Captainem Americou, Thorem, Iron-Manem a dalšími celou planetu před invazí mimozemšťanů, když kdosi vypustí supertajné materiály o tom, že za smrt stovek civilistů může právě jeden ze členů týmu?

Právě na tomto procesu staví Millar svou paralelu s Amerikou skutečnosti a jejím morálním pocitem viny a potřeby se omlouvat za hrůzy, které spáchaly její ozbrojené jednotky doma i v zahraničí. Millar staví proti sobě pacifismus a síly, které sice bojují na straně dobra, ale tu a tam jim uklouznou nohy. Banner čeká ve svojí cele na rozsudek a bohové a monstra namísto potyček s nebezpečím z jiné planety svádějí boj s právníky a sami se sebou. To poslední obrazně i doslova.

Kvůli domácímu násilí nechal Millar v minulém dílu vyhodit z týmu Giant-Mana. Nadějný vědec s rancem komplexů se tak snaží etablovat v nové skupině, kde je jediným, kdo něco skutečně umí. Parodie na hrdinský tým, ve kterém začne působit, je jakýmsi odrazem Millarova superhitu Kick Ass a příliš do konceptu Ultimates nezapadá. Dějová linka brzdí děj, který se klopotně rozjíždí k dalšímu pokračování ve druhé knize, a je jí věnováno zbytečně moc prostoru.

Příběh netáhne ani Captain America a jeho vztah s bývalou ženou Giant-Mana, která postupně zjišťuje, jak problematické je zařadit se do běžného života 21. století pro někoho, kdo byl národním hrdinou druhé světové války. Přesto je Millarova reflexe velmi povedená a Captain Amerika se z totální ikony, kterou se za posledních šedesát let stal, proměňuje pomalu zpátky na člověka z masa a kostí (byť se jedná o kosti nezničitelné).

Druhým pilířem, na kterém po soudním procesu s Brucem Bannerem celá kniha stojí, je eliminace Thora, severského boha hromu, který je vyhodnocen jako ten, kdo vynesl tajné informace týkající se Hulka a kdo nese zodpovědnost za diskreditaci týmu. K tomu má i motiv – superhrdinové zasahují mimo území USA, což se nelíbí jeho levicovému smýšlení.

Thor je v Ultimates jedna z vůbec nejzajímavěji napsaných postav. Odinův syn je opakovaně nařčen z toho, že nemá božský původ, ale je pouze stihomamem trpícím bláznem, který se čirou náhodou dostal k výzbroji a výstroji, jež z něj učinila nejsilnějšího metačlověka na celé planetě. Millarovi se podařilo celou partii rozehrát tak bravurně, že ani čtenáři nemají ponětí, zda Thor je, či není blázen.

To všechno a ještě mnohem více je pak k vidění ve skvělé a velmi dynamické kresbě Bryana Hitche, jenž s Millarem spolupracuje soustavně. Řečeno s malou nadsázkou, Millar v Ultimates vytváří superkomiks o superhrdinech. Nebere si servítky a tepe zprava i zleva jak do samotných pilířů žánru, tak do toho, kam se v současnosti posouvá mezinárodní politika. A že je chvílemi na samé hraně politické korektnosti? Ale samozřejmě! A čím blíže k oné hranici, tím lépe. Drsní nejen komiksy. Drsní i sám svět.

 

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Marek BarányiPavel Švanda, BB/art, 144 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse