Cenu Josefa Škvoreckého získal Emil Hakl
Hakl, Emil (2010)

Cenu Josefa Škvoreckého získal Emil Hakl

Novela Pravidla směšného chování byla vyhodnocena porotou Ceny Josefa Škvoreckého jako nejlepší letošní český beletristický počin. Její autor Emil Hakl si včera přebral z rukou organizátorů hlavní cenu, čtvrt milionu korun.

Novela Pravidla směšného chování byla vyhodnocena porotou Ceny Josefa Škvoreckého jako nejlepší letošní český beletristický počin. Její autor Emil Hakl si včera přebral z rukou organizátorů hlavní cenu, čtvrt milionu korun.

Ve druhém kole hlasování se vybíralo z pěti titulů, které byly zvoleny v kole předchozím. Porota vybírala z děl vydaných od června 2009 do května 2010. Výsledek druhého kola tajného hlasování byl nerozhodný, o vítězi nakonec rozhodl hlas předsedy poroty Vladimíra Karfíka. Ten se musel rozhodnout mezi Emilem Haklem a vzpomínkovou knihou Moje šílené století Ivana Klímy.

„Haklova kniha je generační výpovědí, která je výjimečná především velmi osobitým jazykem. Autor dokázal jazyk dneška přetavit v jazyk literární až básnický. Pro autora je vlastní jazyk a specifický pohled na svět nejdůležitějším nástrojem. Domnívám se, že přínos Emila Hakla nebyl dosud plně doceněn,“ říká Vladimír Karfík, pro kterého bylo rozhodování o to těžší, že je kolegou a osobním přítelem Ivana Klímy. „Ivan je jedním z nejoceňovanějších českých autorů, jeho paměti jsou pozoruhodné a originálně komponované. S panem Haklem jsem se nikdy nesetkal,“ dodává předseda poroty.

Vítězná próza Emila Hakla volně navazuje na autorovu nejúspěšnější knihu O rodičích a dětech. Ve třech příbězích píše vypravěč soukromou kroniku svého dosavadního života. Nejprve se vydává se dvěma mladšími přáteli vyzkoušet paragliding, aby se v napůl bezmocném závěsu začal přibližovat k vlastní minulosti. Nejpůsobivějším, absolutním předělem tohoto triptychu je loučení s otcem a závěr patří cestě do dunajské delty, symbolickému pokusu najít sebe sama. I v nejsmutnější situaci si Haklův hrdina dokáže zachovat odstup a s jazykem i vlastní pamětí zachází se stejnou bravurou jako Hrabalův Hanťa. Je ovšem dnešní, a proto drsnější.

Emil Hakl se narodil v roce 1958 v Praze. Vystudoval Konzervatoř Jaroslava Ježka, obor tvorba textu, později ještě dva ročníky dramatického oboru tamtéž. Od roku 1981 pracoval jako aranžér, knihovník, skladník, strojník čerpací stanice a zvukař. V letech 1996–2000 se živil jako textař v řadě reklamních agentur. V roce 2001 dělal redaktora literárního obtýdeníku Tvar. Vsoučasné době se živí jako novinář.

Za knihu O rodičích a dětech dostal cenu za prózu Magnesia Litera 2002. Podle této novely byl natočen stejnojmenný film, který měl premiéru v únoru 2008. V dubnu 2008 vyšel Haklovi další román s názvem Let čarodějnice. Novela Pravidla směšného chování vyšla letos v nakladatelství Argo.

 

Aktualita

Spisovatel:

Zařazení článku:

beletrie česká

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse