Co všechno se dá opravit
Wilson, Paul F.: Ground Zero

Co všechno se dá opravit

Opraváře Jacka volají nevinní, zoufalí, bezmocní, slabí a jinak obyčejní jedinci, když dostanou pocit, že jsou krátcí na problémy, jež jim přerostly přes hlavu. A když už je do akce povolán Jack, je nasnadě, že to nebude jen tak.

Opraváře Jacka volají nevinní, zoufalí, bezmocní, slabí a jinak obyčejní jedinci, když dostanou pocit, že jsou krátcí na problémy, jež jim přerostly přes hlavu. A když už je do akce povolán Jack, je nasnadě, že to nebude jen tak. I za zdánlivě všedními trably – lze-li za všední považovat zneužité biochemické výzkumy či gargantuovské zpronevěry a podobné radovánky – Jackův instinkt spolehlivě vytuší nadpřirozené mystérium, jakkoli anachronické ve 21. století. S naším světem a přihlouplými smrtelníky, kteří jej obývají, si totiž zahrávají vesmírné síly zla... vlastně jen tak pro zábavu, jako když někdo jiný hraje třeba pétanque. Z maličkého symptomu se v průběhu knihy stane situace, kde by chybný krok mohl znamenat absolutní konec nás všech. Že jsme ještě tady, je důkazem toho, že opravář Jack si v půldruhé desítce příběhů, v níž zatím figuroval, vedl dobře. Jen snad jedna věc by byla nad jeho síly: vysvětlit a třeba se i pokusit napravit stav naší knižní scény, která nám ze 14 knih s ním v hlavní roli doposud nabídla pouze dvě, paradoxně první z řady, Hrobku (Knižní klub, 2004) a nyní předposlední. Dlužno dodat, že plodný americký hororista byl po druhou půli 80. let a celá 90. léta zaneprázdněn jiným psaním, takže Jacka sám na dlouhé roky odložil: po Hrobce z roku 1984 se k němu vrátil až v roce 1998, od té doby však už rok co rok vydává novou knihu s tímto hrdinou.

Pátý titul z opravářské řady řešil nemilou, i když ve fantastickém žánru všední situaci, kdy těla a mysli pozemšťanů ovládnou síly nezemského původu. Jack s tím měl tolik práce, že když Hostitelé v září 2001 vyšli v paperbacku, snad si ani nevšiml, že v jeho rodném městě doutnají trosky dvou mrakodrapů, a už vůbec ho zřejmě nenapadlo dávat tuto ryze politickou událost do souvislosti se svými odvěkými arciprotivníky, u nichž lze vystopovat až lovecraftovsky propracovanou zavilost, avšak plnovous ani korán nenosí.

Napadlo to však jiné. Otrlejší povahy by si mohly dát tu práci a projít blogy a stránky specializované na konspirace. Vedle prozaických vysvětlení 11. září – jako že stará paní Bushová rozmarně křísla pletacími jehlicemi a Dvojčata se už řítila k zemi – by se tam jistě našla i přehršel vysvětlení zcela iracionálních, zavánějících mystikou, satanismem, numerologickou symbolikou a kdovíčím ještě. F. Paul Wilson patrně mezi ty otrlejší povahy patří, protože něco takového zjevně udělal a činil si z toho pilné poznámky. Osm let po události sepsal jakési konspirační kompendium na dané téma.

Opravář Jack ještě nikdy nebyl v akci, která by měla tak reálný a zároveň tak kontroverzně diskutabilní základ. Bojovat s upíry, nezemskými parazity či i jen s megalomanskými vědci je něco jiného než stát jednou nohou zakotvený v dějepisné realitě. To z knihy Ground Zero dělá vděčné čtení nejen pro vyznavače konspirací, ale snad i pro racionálnější duchy. Jen nesmějí od Wilsonovy knihy očekávat alternativní vysvětlující hypotézy, to ji pak záhy odhodí a zaťukají si na čelo. Je to zábava, horor od jednoho ze současných mistrů žánru.

A on si to užívá. Samozřejmě, že podlehl nabízejícímu se pokušení a do své knihy vpletl nejen zářijovou paranoiu, ale pospojoval v jeden zdánlivě bezešvý celek kdeco z konspirační agendy. Jsou to zběsilosti a Wilson je odívá do adekvátní formy – akce má frenetické tempo, v němž Jack obcuje se smrtelníky stejně jako s odvěkými silami zla a ani ony, natožpak do četby ponořený čtenář, nevypozorují tucet drobných nesrovnalostí, kdy by těm mimo náš svět stačilo lusknout sukovitým pařátem a je po Jackovi i po nás všech. To se v hororu nedělá: jemné přitažení za vlasy tomuto žánru naopak sluší, nepřekročí-li to nepsanou únosnou mez, za níž uchvácení střídá pohrdavý smích. Toho se Wilson umí vyvarovat, a tak opraváře by nakonec potřebovala snad jen jeho tendence podléhat svodům akčního románu na úkor čiré hrůzy. Ale to by Jack musel opravit vnímání a trend celé epochy.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Ondřej Šanca, Plejáda publishing, Plzeň, 2010, 340 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse