Co se nevešlo do filmů
Stackpole, Michael A.: Stíny Impéria

Co se nevešlo do filmů

George Lucas se rozhodl, že vesmír Star Wars, který stvořil, popíše do nejmenších detailů, na což mu dosavadních šest celovečerních filmů nestačí. Proto si již léta vypomáhá dalšími kanály. Star Wars sága pokračuje nejen ve filmech animovaných, ale také v počítačových hrách a komiksech.

George Lucas se rozhodl, že vesmír Star Wars, který stvořil, popíše do nejmenších detailů, na což mu dosavadních šest celovečerních filmů nestačí. Proto si již léta vypomáhá dalšími kanály. Star Wars sága pokračuje nejen ve filmech animovaných, ale také v počítačových hrách a komiksech. Marketingově dokonale propracovaná strategie, z níž se díky kultovním prvním filmům a usilovné práci stal skutečný fenomén. Fenomén, jenž si může dovolit experimentovat.

Podobně je to i v případě tohoto omnibusu neboli sebraného svazku starších prací. Je důležité připomenout, že komiks byl pouze jednou z komunikačních cest nového příběhu, na který nezbyl prostor na filmovém plátně. Stíny impéria se odehrály na počítači, v komiksu, ale i na hracích kartách, měly svůj vlastní soundtrack… Vyprávět film bez filmu (časově spadá mezi snímky Impérium vrací úderNávrat Jediho) je přitom v zásadě nestoudnost. Ukázalo se ale, že i toto může u fanoušků projít, a tak vznikla minisérie popisující, co se dělo, když se Luke Skywalker a všichni ostatní hrdinové snažili zachránit Hana Sola.

Minisérie je doplněna dvěma kratšími příběhy: jeden se odehrává souběžně s pádem Impéria a jeho hlavní hrdinkou je Mara Jade. Císařova ruka, jak se jí jako nejbližší agentce samotného císaře přezdívá, se musí vypořádat se smrtí svého mistra a uspět ve svém posledním úkolu. Fanouškům je známo, že právě ona se v budoucnosti galaxie stane manželkou Luka Skywalkera, díky čemuž získává kvalitně napsaný špionský příběh další rozměr pro všechny zasvěcené.

Poslední povídka je ze stejného časového období celé ságy. Umělá lidská bytost navržená pro zabíjení se rozhodne zvrátit svůj osud a pomocí přeprogramování se zbavit temné minulosti během válek o Impérium. Vzhledem k tomu, že se jedná o jednu z nejpokročilejších zbraní galaxie, strhne se o ni boj, ve kterém figurují všichni hrdinové právě proběhnuvšího a vyhraného povstání.

Je zajímavé sledovat, kam se Star Wars od svých prvopočátků posunuly. První filmy uhranuly svět, ale stále ještě patřily kamsi na pomezí scifistického undergroundu. Dnes jsou součástí masové kultury a jako takové se chovají. Komiksy v omnibusu mají tu nejkřiklavější mainstreamovou akční kresbu 90. let, která působila zejména na mladé fanoušky, ale zcela jistě jí nepohrdli ani starší milovníci hvězdných válek. Star Wars v komiksu mimo jiné nabízejí i hvězdná scenáristická jména. Zejména Timothy Zahn, který se proslavil knižní trilogií navazující na film Jediho návrat, znamenal pro Stíny impéria prvotřídní tahák.

Velkolepě vypráví, jak se Darth Vader snaží získat svého syna – v komiksu již není Lukův původ obestřen tajemstvím – na temnou stranu síly. Výprava celého příběhu je podobně monstrózní jako u filmů a bez dobré znalosti původní filmové trilogie může činit problémy časté přeskakování mezi jednotlivými světy a desítkami postav, které zabydlely Lucasův svět.

Jenže to není správná výtka. Celý omnibus je určen právě pro fanoušky Star Wars a pro nikoho jiného, proto nepotřebuje žádné vysvětlování ani uvádění do děje. Jakýkoli jiný čtenář se může cítit poněkud zaskočen jak množstvím postav, tak osobitým slangem postihujícím svět hvězdných válek. Zasvěcenci ale zcela jistě nezaváhají a přijmou české vydání omnibusu s nadšením. Je ovšem pravda, že lepší srozumitelnosti komiksu by pomohl jiný než poněkud neohrabaný překlad Vlastimila Šprty. Kulhající češtinu kombinuje zcela přejatými výrazy a jeho jazyk tak místy působí podobně cize jako vzdálené planety. Šprta ale vyniká ve znalosti prostředí příběhů a neunikají mu jednotlivé souvislosti celé ságy, což je zde možná důležitější faktor.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Michael A. Stackpole, Timothy Zahn, Steve Perrry, Kilian Plunkett, John Wagner: Star Wars. Stíny Impéria. Přel. Vlastimil Šprta, BB/art, 2010, 400 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

50%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse