Bartosz Konstrat
Konstrat, Bartosz

Bartosz Konstrat

Polský básník, který bydlí ve Varšavě, v současné době kromě další básnické sbírky pracuje na divadelní hře. Narodil se v Lublinu, ale dlouho žil s rodiči na venkově – realitu periferie a vesnickou krajinu svého dětství popisuje směsí idealismu a ironie. V poslední sbírce reflektuje také témata homosexuality a v širším smyslu tělesnosti, smyslnosti a lásky.

Polský básník Bartosz Konstrat (nar. 1977) bydlí ve Varšavě, v současné době kromě další básnické sbírky pracuje na divadelní hře. Narodil se v Lublinu, ale dlouho žil s rodiči na venkově – realitu periferie a vesnickou krajinu svého dětství popisuje směsí idealismu a ironie. V poslední sbírce reflektuje také témata homosexuality a v širším smyslu tělesnosti, smyslnosti a lásky. Lyrický subjekt v jeho básních mění často mužský a ženský rod a hrdinové mají cizokrajná jména – autor to vysvětluje jako touhu stvořit svět, který bude exotický, vzdálený každodennosti, a čtenářům tak naznačuje, že se nejedná o konkrétní osoby, ale o symboly, fantomy a ideje. Konstratův jazyk vyniká křehkostí, s níž se dotýká lásky, sexuality, osamělosti, ale jeho poezie překvapí také bohatstvím a originalitou příběhů, hloubkou obrazů, s jejichž pomocí o těchto tématech mluví.

Bartosz Konstrat je laureátem ceny za básnický debut v soutěži Ogólnopolski Konkurs Poetycki im. Jacka Bierezina (2003). Vydal sbírky thanatos jeans (2005), traktaty konstrata (konstratovy traktáty, 2008) a samochody i krew (auta a krev, 2009). Česky vyšly překlady jeho poezie v Antologii současné polské poezie (Fra 2011).

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse