Existují kostkované zebry? A najde je spíš Němec, Francouz, Ital, Skot, nebo Dán?
Breinholst, Willy: Děvče z Marsu

Existují kostkované zebry? A najde je spíš Němec, Francouz, Ital, Skot, nebo Dán?

Soubor povídek populárního dánského humoristy, držitele Guinessova rekordu za popularitu u německých čtenářů, vám jistě zpestří volnou chvilku a přiměje vás zamyslet se například nad tím, zda existují kostkované zebry či jak vypadá život na planetě Pluto.

Pokud si chcete zpříjemnit večer, ať už sami či s přáteli, určitě si vezměte k ruce humorné příběhy Willyho Breinholsta. S dávkováním to ale nepřežeňte. Možná se od srdce zasmějete, možná vám evokují jiné podobné příhody či scénky. Příběhy notně připomínají vtipné historky vyprávěné v televizních pořadech a estrádách, ne náhodou si mnohý čtenář při čtení Breinholsta vzpomene na v minulosti tak populární Televarieté. Ovšem po čtyřech kouscích už se vám mohou zdát příběhy nudné a monotónní.

České vydání v sobě spojilo dva dánské soubory povídek. První část s názvem Děvče z Marsu obsahuje 27 krátkých vypointovaných příběhů s překvapivým, nikoli však dech beroucím závěrem. Pointy jsou až příliš často založeny na stejném principu, například záměny osob či kufříku s ukradeným obnosem za obyčejný kufr. Zápletky se točí okolo rodinných témat manželství, nevěry, dědictví, husarských kousků dětí, ale také běžných věcí, jejichž podstatu spatřuje Breinholst v něčem jiném, než jsme zvyklí. Koho by například napadlo, že náhodně zvolená písmena ze čtecí tabule u očního lékaře mohou být jasná slova v jazyce na jiné planetě?

Druhá část, která v češtině vychází také pod názvem jedné z povídek Muž z alpského expresu, je zaměřena na westernové scénky. Příběhy jsou převážně kriminálního rázu a jsou bohatě doplněny kresbami i samostatnými kreslenými anekdotami. Breinholst zavádí čtenáře do starých hrabství, do saloonů a vlaků Divokého Západu, na prašné cesty vedoucí po hraně kaňonu, kde jsme svědky vražd, pašování a podobných zločinů. Tak se čtenář například účastní plánů mladého playboye Ronalda Barclayho na úkladnou vraždu staré tetičky, po níž by zdědil jmění. Peníze z dědictví po strýčkovi už promrhal ve víru velkoměsta, takže bylo na čase obstarat si další. A nejlepší cestou se mu zdálo zinscenovat autonehodu. V rozhodujícím okamžiku, kdy se Ronald rozjel s vozem ke strži a užuž vyskakoval z auta ven, aby se zachránil, zachovala tetička chladnou mysl, rychle synovce připoutala a z auta vyskočila sama. Tragédii hořce oplakala.

Vzhledem k rozsahu témat si každý čtenář přijde na své. Historky nás nutí zasmát se nad lidskou smůlou a hloupostí, na druhou stranu ale konkretizují nespokojenost člověka, touhu zbavit se každodenního rutinního zaměstnání průměrného občana západního světa, například bankovního úředníka nebo barmana. Řešením může být přepadení banky či šábesový rok, ale ne vždy snahy opustit jistotu zajetých kolejí přinášejí kýžené uspokojení. Touha po moci, svobodě a penězích, pro které je moderní člověk schopen téměř všeho, se mu často vymstí. Na druhou stranu tu zdaleka ne vždy vítězí dobro nad zlem.

Krátké příběhy vás zavedou do nejrozličnějších koutů světa, počínaje Dánskem a jeho zeleným kopcovitým ostrovem Bornholmem, kde se čtenář dočte o tamějších reáliích a památkách, přes skotská vévodství až po hranici Mexika s USA. Breinholst si bere na paškál různá povolání, laskavou legraci si dělá i z různých světových národností, Dány nevyjímaje.

Ač se příběhy dotýkají společenských témat a mají humornou formu, nejsou strhující četbou pro všechny čtenáře napříč generacemi. Na příbězích je znát doba jejich vzniku, tedy 80. léta minulého století. Připomínají kreslené anekdoty přiložené do denního tisku, dokonce jsou téměř všechny doprovázeny kresbami ilustrátorů Chrise a Rema. Tato sbírka 45 příběhů vás tedy jistě potěší, ale i zde platí: všeho s mírou.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jiří Pondělníček, Ikar, Praha, 2009, 232 s.

Zařazení článku:

humor

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse