Malíř a dívka
Moor, Margriet de: Malíř a dívka

Malíř a dívka

Margriet de Moorová vypráví napínavý příběh Elsje Christiaens, mladé Dánky z Jutska, která se na sklonku tuhé zimy 1664 vydá lodí do Amsterodamu.

Je 3. května 1664, den, kdy na hlavním amsterodamském náměstí Dam mají veřejně popravit osmnáctiletou dívku. Vypraví se tam celé město. Jistý malíř však potřebu „být při tom“ necítí. V myšlenkách je u obrazu, k němuž si toho dopoledne nakoupil barvy: rudé a zlaté pigmenty. Až odpoledne mu syn líčí podrobnosti o dívčině hrůzném konci.

Margriet de Moorová vypráví napínavý příběh Elsje Christiaens, mladé Dánky z Jutska, která se na sklonku tuhé zimy 1664 vydá lodí do Amsterodamu. Toto hospodářské centrum tehdejšího světa přitahuje jako magnet přistěhovalce ze všech koutů vidinou lepších, tedy i důstojnějších životních podmínek. Symbolem města je zbrusu nová radnice s nádherným Občanským sálem, volně přístupným všem obyvatelům. Životnost a přitažlivost města v tomto „zlatém věku“ neoslabí ani pravidelné morové epidemie. Přesto se Amsterodam k lidem odjinud někdy zachová macešsky. Příběh mladičké dívky na prahu života se prolíná s příběhem stárnoucího malíře, který truchlí po ženě. Autorka líčí, jak se v den popravy jejich životní osudy protnou, což vyústí v odříkané, ale o to působivější tiché setkání.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Přel. a doslov napsala Magda de Bruin Hüblová, Pistorius & Olšanská, Příbram, 2011, 232 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse