Poslal posel posla pro slámu aneb Je tohle ta pravá kniha říkadel?
Velká kniha lidových říkanek

Poslal posel posla pro slámu aneb Je tohle ta pravá kniha říkadel?

Zdalipak si ještě z dětství pamatujete, co roste kořenem vzhůru? Nebo co neustále mění tvar, a přesto je to stále kulaté? A umíte správně a bez zadrhnutí vyslovit nejkulaťoulinkatější kulička? Pokud to už teď v duchu zkoušíte, máte hravého ducha a Velká kniha lidových říkanek bude vás a vaše děti bavit.

Zdalipak si ještě z dětství pamatujete, co roste kořenem vzhůru? Nebo co neustále mění tvar, a přesto je to stále kulaté? A umíte správně a bez zadrhnutí vyslovit nejkulaťoulinkatější kulička? Pokud to už teď v duchu zkoušíte, máte hravého ducha a Velká kniha lidových říkanek bude vás a vaše děti bavit.

Všelijakých českých špalíčků a „velkých knížek“ s lidovými písněmi, říkadly a básničkami pro začínající čtenáře dnes vychází mnoho a není vůbec jednoduché zvolit v té záplavě jednu správnou knihu, kterou reprezentativně zařadíme do domácí knihovny. A vlastnit alespoň jeden takový výbor, pokud chceme, aby naše potomstvo neztratilo kontakt s prastarými kořeny české lidové slovesnosti, je nepsanou povinností. Máme dvě možnosti: půjdeme do knihkupectví a celý den strávíme pročítáním nepříliš kvalitních výborů a pseudošpalíčků lidových průpovídek a moudrostí, až nakonec v zoufalství a spěchu jeden zakoupíme. Nebo si můžeme výbory postupně půjčovat v knihovně, v klidu se doma seznamovat s jejich obsahem a také s ilustracemi (ty jsou velmi důležité a zejména ony podléhají jako první přísné kritice dětského čtenáře) a v případě nelibosti je můžeme zase vrátit. Nejoblíbenější dílo můžeme později koupit (pokud není mezitím vyprodáno). Jestliže nechodíte do knihovny, nemáte čas probírat se aktuální nabídkou v obchodech a narychlo potřebujete tip na „nějakou takovou“ velkou knihu, třeba jako dárek, zjistěte si, jestli nemá váš potenciální obdarovaný averzi k ladovským kresbičkám. Pokud ne, čtěte dál.

Velká kniha lidových říkadel není zas až tak veliká, jak by se mohlo z jejího názvu zdát. I s obsahem má 87 stran, je určena dětem od 4 let a koresponduje s Velkým zpěvníkem lidových písniček, Velkou knihou českých říkadelNejkrásnějšími písničkami a říkadly. Všechny svazky vycházejí v edici Josef Lada dětem. Vypadá to, že příznivců tohoto českého malíře je v každé době dost a dost a stejné množství je i Ladových ilustrací, které se mohou zkombinovat prakticky s jakýmkoliv textem. Velká kniha lidových říkadel je podle ročních období rozdělena na čtyři oddíly. Každý z nich zahrnuje rozpočítadla, pranostiky, hádanky, jazykolamy, pořekadla a přísloví. V úvodu jsou tyto krátké útvary ústní lidové slovesnosti velmi laickým způsobem definovány, ale buďme i za stručné vysvětlení rádi. Poté už následuje Jaro a první rozpočítadlo (neboli „většinou krátká říkanka, která se používá při nejrůznějších dětských hrách“). V celé knize spíše převažuje obrazová stránka nad stránkou textovou, ale není to na závadu. Použity byly rozmanité kresby: portréty lidí a zvířat, krajinky, pohádkové obrázky, ale i nejrůznější detaily jako kytičky, ozdobná písmena, okraje apod. Ladovské výzdoby nebyla ušetřena jediná strana, a kdo má tohoto malíře v oblibě, přijde si na své. Z krátkých textů jsou asi nejzajímavější hádanky a jazykolamy, které nejsou v podobných výborech tak časté jako pranostiky a přísloví. Schválně: víte, který pták má na konci abecedu? Odpověď naleznete na straně 13. Na straně 58 se možná pobavíte: ladovský obrázek k jazykolamu já rád játra, ty rád játra odpovídá spíše básnickému „pekař peče housky, uštipuje kousky“.

Opatrnost je matka moudrosti. Proto není na škodu vybírat první četbu pro naše nejmenší velmi pečlivě. Velká kniha lidových říkanek je po všech stránkách česká a veselá, v dobrém slova smyslu průměrná, zkrátka „nezávadná“. I když se někdy může zdát, že je v knihovnickém oddělení říkadel „přeladováno“, dobře nám tak. Čeští čtenáři si to zaslouží. Díkybohu za nesmrtelnou Helenu Zmatlíkovou a věčného Josefa Ladu, ty pomyslné statečné rytíře bojující na čtenářském poli s líbivým a velmi návykovým studiem Walta Disneyho. Kéž by jejich zápas zůstal ještě dvě tři generace nerozhodný.

 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Kniha:

Fragment, Praha, 2011, 88 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse