Vzpomínka na éru dobrodružných komiksů
Lawrence, Don: Piráti z Pandarve

Vzpomínka na éru dobrodružných komiksů

Storm je série ze 70. a 80. let a dnes působí trochu anachronicky. Ale je to zastaralost sympatická: je vzpomínkou na doby, kdy komiksové příběhy byly plné dobrodružství v atraktivních sceneriích, zvratů, přátelství a krkolomných intrik a samozřejmě hrdinných mužů a vnadných žen.

Ačkoliv si frankofonní komiksy stále hledají cestu k českým čtenářům a ta cesta bývá lemována mnoha neúspěchy, po nichž zbývají torza neukončených sérií, čeští nakladatelé to nevzdávají. Převážně přitom spoléhají na klasiku prověřenou letitými úspěchy na evropském trhu.

To je případ i série Storm, do níž se nyní pustilo nakladatelství CooBoo, divize gigantu Albatros Media – série, které se nejvíce dařilo v osmdesátých a devadesátých letech a která v konkurenci novějších prací působí trochu anachronicky. Ale je to zastaralost docela sympatická: v éře nejrůznějších postmoderních úšklebků se u nás poprvé objevuje špičkový mainstream z dob, kdy převážná většina komiksů ještě byla naivní čtení pro kluky. Storm je nádherná vzpomínka na doby, kdy komiksové příběhy byly plné jednoduché akce v atraktivních sceneriích, náhlých zvratů, přátelství, zrad a krkolomných intrik a samozřejmě svalnatých mužů a vnadných žen.

Příběhy vesmírného cestovatele v 21. století Storma začaly vycházet v Belgii v roce 1977 a dodnes má smysl mít je doma hlavně kvůli propracované realistické kresbě britského kreslíře Dona Lawrence. Ten už tou dobou byl vlastně veteránem: táhlo mu na padesát a komiksy kreslil pro různé britské časopisy již od padesátých let – westerny, historické příběhy i sci-fi. Jeho kresbu v sérii Storm lze považovat za svého druhu vrchol celé dlouhé komiksové epochy plné mužných typů a brakových dobrodružství ve všech koutech světa a ve všech minulých i budoucích etapách lidské historie. A zároveň je možná poslední ukázkou tohoto dříve dominantního stylu komiksů pro odrostlejší: nejpozději v devadesátých letech se i v evropském mainstreamu kresba zjednodušila, posunula více k nadsázce, karikatuře.

Co do stylu je Lawrenceova kresba konvenční, svou fantazii autor (jistě ve spolupráci se scenáristou) rozvinul především v zachycení nejroztodivnějších mimozemských ras: na pirátské planetě Vertiga Bas, kde se děj Pirátů z Pandarve odehrává, se potkávají obludky vyhlížející jako kříženci lidí a zvířat, roboti i bytosti připomínající člověka již velmi věrně, přičemž někteří jsou oblečeni ve stylu fantasy, jiní jako piráti v 18. století a další mají na sobě kšiltovky, kožené bundy a vůbec módu roku 1983, kdy příběh poprvé vyšel. (Zde malou odbočku – nakladatelství CooBoo začalo sérii vydávat od desátého dílu, kdy se k Lawrencovi přidal Belgičan Martin Lodewijk jako stabilní scenárista a dílem Piráti z Pandarve zahájil právě v roce 1983 nové dlouhé dobrodružství souhrnně nazvané Kroniky Pandarve.) Dojde i na obřího hada a vesmírnou velrybu a lodě, které se plaví mezi planetami, vyhlížejí jako staré známé pirátské plachetnice.

Lawrence je mistr v zachycení statické scény: převážná většina oken má chytrou kompozici s maximálním výsledným efektem, nemluvě o precizním provedení kresby včetně pozadí; obzvláště obličejové grimasy nejrůznějších pokřivených typů umí bravurně. Horší už je to se zachycením pohybu, a když má Lawrence v několika obrázcích odvyprávět sekvenci, dopadá to ještě hůře. Mezi jednotlivými okny bývají příliš velké skoky, takže si autoři musejí pomáhat komentářem, který vysvětlí, co se mezitím stalo. Neboli opět typický prvek starších dobrodružných komiksů, v současnosti již používaný jen velmi střídmě.

Podobně starosvětský je i samotný příběh: Storm je se svou milou Rudovláskou veleknězem Pandarve „vysát“ magickým rituálem ze Země, aby veleknězi sloužil v zatím neznámém mocenském plánu, jehož podrobnosti odhalí až následující pokračování. Hlavní hrdina je střídavě zajímán a osvobozován, podstupuje individuální souboje a vede vzpouru, chová se šlechetně a hrdinsky. Bojuje se tu laserem i meči, technologie se propojuje s magií. Občas něco vychází nepravděpodobně snadno, ale to už k podobným klukovským dobrodružstvím patří.

Sérii Storm je nutné číst jako důležitou součást západoevropské komiksové tradice, reprezentanta jednoho dlouholetého směru. V době její největší slávy jsme ji neznali a je skvělé, že se k nám nyní dostává, byť se zpožděním, které pro mladší čtenáře už může být fatální. Ti starší však budou nadšeni – díky Stormovi se vrátí do svého dětství a přečtou si to, po čem tehdy tak toužili.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Martin Lodewijk, Don Lawrence: Storm. Piráti z Pandarve. Přel. Martina Loučková, CooBoo, Praha, 2012, 48 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse