Existenciální úprky kuřete a plyšáka
Stearn, Ted: Fuzz & Pluck

Existenciální úprky kuřete a plyšáka

Nakladatelství Aldente opět sestoupilo do undergroundových kanálů vydavatelství Fantagraphics a po obskurních povídkách amerického karikaturisty a ilustrátora Charlese Burnse představilo českému čtenáři první knihu z řady eskapád plyšového medvěda a oškubaného kohouta Fuzz & Pluck.

Nakladatelství Aldente opět sestoupilo do undergroundových kanálů vydavatelství Fantagraphics a po obskurních povídkách amerického karikaturisty a ilustrátora Charlese Burnse představilo českému čtenáři první knihu z řady eskapád plyšového medvěda a oškubaného kohouta Fuzz & Pluck.

Autorem komiksu je rodák z Massachusetts, kreslíř a animátor Ted Stearn, který se podílel na scénářích animovaných seriálů, jako jsou dobrodružství desetiletého chlapce a veverky Squirrel Boy nebo u nás známější Futurama. Na svých stránkách uvádí, že komiksem se začal aktivně zabývat poté, co si uvědomil, že je to levnější než vytvářet obrazy nebo plastiky. Jako komiksový tvůrce se poprvé představil v komiksové časopisecké antologii Rubber Blanket, kterou spolu s manželkou Richmond Lewisovou uspořádal kreslíř David Mazzuchelli (známý svou prací na zásadních superhrdinských komiksech Daredevil: Born AgainBatman: Year One). O dobrodružstvích Fuzze a Plucka celkem výstižně prohlásil, že se jedná o absurdní příběh boje o přežití, který je krutý a vtipný zároveň, stejně jako sám život.

Komiks je postaven na dvojici antropomorfizovaných zvířat, i když plyšového medvěda Fuzze můžeme označit spíše za věc. Představte si Medvídka Pú v trochu psychedelické podobě – místo zenového úsměvu řada rovných zubů a úzkostlivě svraštělé čelo. Stearn si u tichého ustrašeného medvěda vyhrál s expresivní mimikou. U oškubaného kohouta Plucka (pozor, je citlivý na označení kuře), který utekl v poslední fázi před naporcováním do polévky, zase vévodí hovornost. Komika je klasicky postavena na protikladu chytrý (progresivnější) versus hloupý. Pluck je tím, který přebírá aktivitu a svými nápady dostává toto zvláštní duo ze (a leckdy i do) zapeklitých situací na jedné dlouhé cestě za prací. Ta vede přes vězení, otroctví a útěk za svobodou krajinou podél hlavní silnice až k zaměstnání ve fast foodu se sádlovými sendviči. Autor ukazuje, jak relativní je pojem svoboda. V boji o přežití Fuzze a Plucka je patrná společenská kritika. A že jde opravdu o život: zápas s „putující haldou roští“ alias oživlým rostlinným odpadem, a zejména výborně výtvarně ztvárněná halucinogenní scéna, ve které je nechutně vychrtlý Fuzz na pokraji smrti.

Také ostatní typizované karikatury trefně a promyšleně doplňují bláznivý svět – nadržená panička ze středostavovské americké rodiny, filozofující podvyživená opice, majitel rychlého občerstvení jménem Tlustoprd, dvě vědkyně, vyhlížející zajímavé vzorky z automobilu, nebo bláznivá ženská, ohánějící se obrovskou mrkví, protože jí cholesterol zabil manžela.

Fuzz & Pluck původně vycházel jako seriál na pokračování v alternativní komiksové antologii Zero Zero vydavatelství Fantagraphics (do které mimo jiných undergroundových autorů přispěl i v Česku známý švédský kreslíř Max Andersson). Také soubornému vydání, které bylo poprvé publikováno v roce 1999, zůstalo členění příběhu do kratších cyklů, které evokuje atmosféru komiksu na pokračování v denním tisku. Dodnes vyšlo asi sedm dalších knih – Stearn za ně byl několikrát v různých kategoriích nominován na prestižní cenu Ignatz.

Součástí publikace je jinde nepublikované poupravené dobrodružství dona Quijota de la Mancha s Fuzzem a Pluckem v hlavních rolích. Stearn si tady znamenitě pohrává s možnostmi a hranicemi komiksu jako média. Děj se odehrává v jednom panelu a dílo vědomě odkazuje na umělou povahu sebe sama.

Komiksu Fuzz & Pluck vévodí autorova osobitá bujná fantazie a pečlivá černobílá kresba. Černý je také přítomný humor. Výsledkem je zábavná a po všech stránkách propracovaná hříčka s dvojicí netypických hrdinů, které si určitě zapamatujete, a možná zatoužíte i po tričku s jejich vyobrazením. Ti jsou dosazeni do tragikomických až existenciálních situací s touhou je nějak přežít. Příjemné počtení, které určitě neurazí, ale taky neohromí.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Sylvie Moravcová, Aldente, Brno, 2012, 112 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse