Piotr Paziński
Paziński, Piotr

Piotr Paziński

Absolvent filozofie na Varšavské univerzitě, od roku 2000 šéfredaktor kulturního židovského měsíčníku Midrasz. Vydal monografii o Odysseovi Jamese Joyce Labyrint a strom a originálního průvodce Dublin s Odysseem. Letní byt z roku 2009 (česky Havran 2012) je jeho románový debut, za nějž autor získal prestižní cenu pro mladé umělce Paszport Polityki a byl nominován na literární cenu Nike.

Piotr Paziński (nar. 1973)

Absolvent filozofie na Varšavské univerzitě, od roku 2000 šéfredaktor kulturního židovského měsíčníku Midrasz. Vydal monografii o Odysseovi Jamese Joyce Labyrint a strom a originálního průvodce Dublin s Odysseem. Letní byt z roku 2009 (česky Havran 2012) je jeho románový debut, za nějž autor získal prestižní cenu pro mladé umělce Paszport Polityki a byl nominován na literární cenu Nike. Paziński patří ke „generaci vnuků“, která tragédii holocaustu zná především z vyprávění prarodičů. Letní byt je prvním výrazným literárním hlasem této generace.

Hrdina Letního bytu se vydává na cestu do svého dětství, kdy se svými prarodiči jezdil do židovského rekreačního zařízení na prázdniny. Setkává se tu se svými „strýčky a tetičkami“, kteří přežili holocaust, naslouchá jejich příběhům a sestavuje mozaiku složenou ze zdánlivě bezvýznamných, nepatrných fragmentárních záznamů historie o ztracených příbuzných, přátelích, vybledlých fotografiích a již neexistujících městech, především dávné židovské Varšavě. Autobiografické prvky se mění ve fikci, a tvoří tak univerzální poetický příběh o pomíjivosti, paměti a rozpadu.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Portrét

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Lucie Zakopalová, Havran, Praha, 2012, 124 s.

Zařazení článku:

beletrie zahraniční

Jazyk:

Země:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse