Frerk, du Zwerg! – ocenění v kategorii Kniha pro děti
Německá cena za literaturu pro mládež 2012

Frerk, du Zwerg! – ocenění v kategorii Kniha pro děti

V pohádkové fantazii Frerk, du Zwerg! vládne anarchie a humor. Heinrichův text oslavuje nonsens, nebojí se divoké fabulace a je sémanticky kreativní.

Málokdo by s Frerkem měnil: ulízaná pěšinka, kalhoty s nažehlenými puky – pro Frerka jsou to ovšem fukypuky – a solidní košile pod pleteným pulovrem. Chudák kluk, vypadá spíš jako úředník než jako školák; celý tatínek, jen bez brýlí. A žádný obr to taky není, takže jeho jméno láká k hloupému rýmu: Frerk-cverk, cverk jako cvrček. Poslouchá to ve škole každý den. A přitom ani doma to nemá lehké – neurotická matka nestrpí televizi, kamarády, výlety, prostě nic, při čem je legrace. Než se vejde do bytu, musí člověk projít „karanténou“ v předsíni. Máma „má alergii“ na všechno, co by si Frerk přál: čokoládu místo minikousíčků ovoce v ranním müsli nebo slova jako „poběhnout“, „nosáč“ anebo „tlapina“. Dokonce i slova máma Frerkovi cenzuruje! A otec? Mlčí. Každý večer, když synka ukládá do postele, má Frerk pocit, že by táta možná přece jen něco rád řekl. A neřekne nic.

Frerk si přeje psa, ale od rodičů ho nedostane nikdy. Místo toho najde podivné vajíčko. Co se vyklube zpod skořápky? Skurilní skřítci Frerkovi naprosto změní život. Samozřejmě, že je nadšený z jejich hravé skřítkovštiny, a společně spřádají bláznivé plány. Po tomto dobrodružství bude Frerk o trochu drzejší, ale především veselejší a sebevědomější. Proměnu na první pohled prozradí nový účes, kraťasy a mikina s kapucí.

Autorem textu je Finn-Ole Heinrich (* 1982) z Hamburku, příběh ilustrovala grafička Rán Flygenrig (* 1987) z Reykjavíku. V pohádkové fantazii Frerk, du Zwerg! vládne anarchie a humor. Heinrichův text oslavuje nonsens, nebojí se divoké fabulace a je sémanticky kreativní. Povzbuzuje děti k podobné sebevědomé hře se slovy – tak argumentovala porota, která knihu na letošním veletrhu ve Frankfurtu vyznamenala prestižní Německou cenou za literaturu pro mládež 2012 v kategorii Kniha pro děti. Nakladatel ji doporučuje čtenářům od sedmi let. Letos na podzim byl příběh snílka Frerka inscenován jako opera. V září se Finn-Ole Heinrich zúčastnil druhého ročníku mezinárodního open-air festivalu Literatura v parku, pořádaného Pražským literárním domem autorů německého jazyka v Praze ve Stromovce.

VIDEO trailer ke knize: http://vimeo.com/28507463

Aktualita

Spisovatel:

Kniha:

Bloomsbury Kinderbücher & Jugendbücher, Berlin, 2011, 96 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse