Dvojí návrat k tématu holokaustu
Augustova cena 2012

Dvojí návrat k tématu holokaustu

V pondělí 26. listopadu se ve Stockholmu během slavnostního večera už po čtyřiadvacáté udělovala Augustova cena nejlepším švédským knihám uplynulého roku.

V pondělí 26. listopadu se ve Stockholmu během slavnostního večera už po čtyřiadvacáté udělovala Augustova cena nejlepším švédským knihám uplynulého roku. Ocenění tradičně získal jeden počin z oblasti literatury faktu, jedna kniha z kategorie pro děti a mládež a jedno beletristické dílo určené dospělým. Každou z nominovaných knih i letos představila divákům známá osobnost, která měla za úkol vyzdvihnout kvality daného díla. Na jevišti se tak setkali zástupci různých profesí, od umělců přes politiky po populární bloggerku Blondinbellu, a každý po svém zapáleně obhajoval svého favorita.

Hlavní cenu nakonec získal spisovatel a novinář Göran Rosenberg (nar. 1948) za román Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz (Krátká zastávka na cestě z Osvětimi). Autor, který má za sebou kromě dlouholetého působení ve švédském rozhlase, televizi i tisku už také několik románů, se zde vrátil k vlastnímu dětství a k příběhu svých rodičů. Matka i otec, žijící před válkou v polské Lodži, prošli kvůli židovskému původu Osvětimí, hrůzy tábora takřka zázrakem přežili a na konci války se jim podařilo odcestovat do Švédska, kde se usadili a založili rodinu. Ani následující období jejich života však nebylo nijak snadné. Navzdory napohled úspěšnému zakotvení v nové zemi, která nepoznala válečné utrpení, otec neunesl prožité trauma a neporozumění okolí: v roce 1960 spáchal sebevraždu. Právě jeho osobnosti se autor ve svém románu věnuje především. Porota také ocenila poutavé líčení prostředí průmyslového města Södertälje, kde Rosenberg v padesátých letech vyrůstal.

V kategorii literatury faktu byla oceněna biografie diplomata Raoula Wallenberga, který se zapsal do historie jako zachránce tisíců maďarských Židů odsouzených k deportaci do vyhlazovacích táborů. Kniha Det står ett rum här och väntar på dig... (Je tu místnost a čeká na tebe...) pochází z pera spisovatelky Ingrid Carlberg.

Z nominovaných děl pro děti a mládež porota zvolila knihu A B C å allt om D (ABC a všechno o D), jejíž autorkou je Nina Ulmaja. Originální obrázková knížka je věnována abecedě a podle vyjádření spisovatelky ji k sepsání inspirovaly její vlastní děti, když se vyptávaly: „Mami, a proč vypadá S právě takhle? A jak vlastně vznikla abeceda?!“ Dílo tak spojuje zábavu a fantazii s leckdy překvapivým poučením.

 

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse