Komisařka se slabostí pro tequillu
Kallentoft, Mons: Podzimní vražda

Komisařka se slabostí pro tequillu

Čtenáři si policejní komisařku Malin Forsovou oblíbili pro její nadprůměrnou inteligenci, stejně jako pro chyby, které nijak neskrývá. V románu Podzimní vražda Malin vyšetřuje násilnou smrt zbohatlíka, který koupil bývalé sídlo tajemné rodiny Fågelsjö...

Švédský spisovatel Mons Kallentoft je již českým čtenářům známý svými předchozími krimi romány Zimní oběťLetní vražda. Napínavá série s komisařkou Malin Forsovou si fanoušky získala po celém světě – práva byla prodána do dvaceti zemí. Dokonce se proslýchá, že by se série měla stát předlohou pro televizní zpracování. Kallentoft si na oblíbenost svých románů nemůže naříkat ani doma, Zimní oběti se jenom ve Švédsku prodalo více než 300 tisíc výtisků. Za svůj nejstarší román s názvem Pesetas dokonce získal ocenění za nejlepšího debut roku 2000.

Na pulty českých knihkupectví se v nedávné době dostalo už třetí roční období s Malin Forsovou, Podzimní vražda. Malin je obdařena nadprůměrnou inteligencí, ale autor neskrývá ani její chyby. Je rozvedená a se svým manželem nemá vyjasněný vztah. Snaží se vychovávat dceru Tove, což vzhledem k náročnosti policejní služby není jednoduché, a navíc se tu a tam snaží zapomenout na starosti v náručí Daniela, redaktora deníku Corren. Další útěchu nachází na dně láhve tequily, které se ani v Podzimní vraždě nehodlá za žádných okolností vzdát, ačkoliv se nad ní již nemilosrdně sklání stín protialkoholní léčebny.

Na zámek Skagsa se přistěhoval čtyřicátník Jerry Petterson, bezohledný podnikatel a zbohatlík, který v oblasti vyrostl. Své panství si však dlouho neužije, protože je již po několika dnech nalezen mrtvý ve vodním příkopu, vedoucím kolem hradeb. Že k smrti došlo nedobrovolně, je jasné i laikovi, jeho tělo totiž pokrývá čtyřicet bodných a sečných ran. Nastupuje vyšetřovací tým Malin Forsové, která právě neprožívá svoje nejšťastnější období. Láska k tequile se začíná projevovat i ve službě, což zpočátku její kolegové s trpělivostí přehlížejí, nic ovšem nemůže trvat věčně.

Ačkoliv se Malin téměř neustále pohybuje v kruhu opilosti a kocoviny, snaží se zcela ponořit do hledání důkazů. Většina z nich ukazuje na původní majitele ze starobylého rodu Fågelsjö, kteří svůj zámek chtějí najednou koupit zpět. Díky mravenčí práci celého týmu začíná vycházet najevo ponurá historie hraběcích pozemků, zaměstnanců a ztracených lásek, ale především se stále jasněji rýsuje neprostupná hranice mezi urozenou krví a zbytkem obyvatelstva. Sociální rovnost, tolik typická pro skandinávské státy, jako by najednou ani neexistovala. Zavražděný podnikatel navíc nebude poslední obětí nenápadného zabijáka…

Kallentoftovi fanoušci pravděpodobně ocení (a čtenáře, kteří se s ním setkávají poprvé, určitě překvapí) krátké texty psané kurzivou, jež podobně jako v předchozích detektivkách vkládá autor do úst obětem. Ony samy vraha viděly, možná i tušily důvod své předčasné smrti, a čtenář tak může poodhalit střípky strachu a bolesti jejich posledních minut. Malin čas od času útržky minulosti intuitivně vytuší a následuje. Někdy se tak neobjasnitelné pocity stávají zásadními pro vyřešení případu.

Podobně jako v jiných skandinávských krimirománech, jež zaplavují knižní trhy, tu nechybí pustá příroda, kterou bičuje nepříznivé počasí, uzavřenost postav, tajemná minulost a nevyřešené křivdy. Podzimní vražda navíc nabízí neobvyklý vhled do společnosti, rozdělené pýchou šlechticů. Ačkoliv se Švédsko může chlubit řadou starobylých rodů a jejich panství, častým předmětem detektivek nebo krásné literatury zrovna nebývají.

Kniha by se dala doporučit těm čtenářům (či spíše čtenářkám), kteří neprahnou po dlouhých pasážích krvavého mučení. V tomto ohledu by se dala přirovnat k románům Johana Theorina, jejž proto oceňují právě zejména ženy. Co se týká spádu děje, v porovnání s předchozí Letní vraždou je Podzimní vražda bohužel slabším odvarem. Napínavé pasáže se objevují jen výjimečně a čtenář je spíše směřován k tomu, aby za pomoci jemných indicií postupoval ve vyšetřování spolu s Malin. Proplétání osobních problémů policejní inspektorky s vyšetřováním je sice místy sympatické, nicméně v některých pasážích působí rušivě. Autor pravděpodobně chtěl představit hlavní hrdinku jako osobnost s běžnými lidskými chybami a problémy, člověk pak ovšem místy získává pocit, že spíše než vraha vlivného podnikatele by chtěl odhalit osud příštích dní samotné Malin.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Luisa Robovská, Host, Brno, 2012, 432 s.

Zařazení článku:

krimi

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse