Riikka Pulkkinen
Pulkkinen, Riikka

Riikka Pulkkinen

Riikka Pulkkinen (*1980) prožila dětství v Oulu, studovala a odmaturovala na tamějším sportovním gymnáziu.

Riikka Pulkkinen (*1980) prožila dětství v Oulu, studovala a odmaturovala na tamějším sportovním gymnáziu. Věnovala se hodně atletice, především běžeckým disciplínám na 800 a 1500 metrů. Na univerzitě v Oulu začala studovat literaturu, ale už po roce přestoupila na Helsinskou univerzitu, kde studovala teoretickou filozofii a obecnou literární vědu. V té době také začala publikovat, psala sloupky do nejrůznějších periodik, zaměřených hlavně na sport a zdravý životní styl.

Knižně debutovala v roce 2006 románem Raja (Hranice), v němž se prolíná příběh stárnoucí univerzitní profesorky literatury, jejíž manžel onemocněl Alzheimerovou chorobou, s příběhem „nedovolené“ lásky mezi gymnazistkou a jejím učitelem. Román okamžitě po vydání vzbudil na domácí literární scéně značný ohlas, obdržel několik ocenění a stal se nejprodávanějším debutem roku.

V roce 2010 vydala svůj druhý román Totta (česky 2013 pod názvem Zapomenuté šaty), emotivně silnou knihu o lásce, smrti, naději a smutku. Příběh mladičké Anny, která krátce před smrtí své babičky poodhalí dávné rodinné tajemství a nachází v něm překvapivou paralelu s vlastními prožitky, přinesl autorce úspěch nejen doma, ale i v zahraničí. Vyšel doposud v bezmála dvaceti zemích, pronikl do nejužší nominace na cenu Finlandia, dočkal se velmi zdařilé dramatizace v podání divadla KOM a chystá se také převod na filmové plátno pod režisérským vedením i u nás známého Aku Louhimiese.
Zatím poslední knihou Riikky Pulkkinen je román Vieras (Cizinka) z roku 2012. Je to příběh o jinakosti, kterou nosíme v sobě, příběh o vzrušeném niterném dialogu mezi pocitem odpovědnosti a potřebou úniku z těsného, svazujícího prostředí.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse