Ve čtvrtek 7. listopadu 2013 zemřela v Praze přední česká nederlandistka a překladatelka Olga Krijtová
Krijtová, Olga

Ve čtvrtek 7. listopadu 2013 zemřela v Praze přední česká nederlandistka a překladatelka Olga Krijtová

Ve čtvrtek 7. listopadu 2013 zemřela v Praze přední česká nederlandistka a překladatelka Olga Krijtová.

Narodila se jako Olga Fuchsová 30. 3. 1931 v Hradci Králové, vyrostla v Nymburce. V letech 1950–55 studovala angličtinu a nizozemštinu na Karlově univerzitě. Roku 1956 se provdala za Nizozemce Hanse Krijta, který se o osm let dřív uchýlil do Československa, protože se nechtěl jako voják podílet na potlačování boje za nezávislost v Nizozemské Indii (nynější Indonésii).

Olga Krijtová přeložila do češtiny celou škálu nizozemských a vlámských autorů, prózu i poezii, beletrii pro dospělé i pro děti a mládež. Na UK působila v letech 19552001. Když však v roce 1968 vystoupila z KSČ a strávila s rodinou rok v Nizozemsku, mělo to za normalizace nepříznivé následky pro její publikační možnosti i vědeckou kariéru.

Celé generace studentů i dalších zájemců se učily nizozemsky z její učebnice, ale byla také například autorkou řady vysokoškolských skript. Za překlady získala v roce 1969 nejvýznamnější nizozemskou překladatelskou cenu Martinuse Nijhoffa, roku 2006 Magnesii Literu za překlad románu Fámy vlámského klasika Huga Clause a o rok později Překladatelskou cenu nizozemského literárního fondu NLPVF za zásluhy o propagaci nizozemské literatury v ČR. Její úmrtí je pro českou nederlandistiku velkou ztrátou.

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse