Jako nosit sovy do Gothamu…
Snyder, Scott: Batman – Soví město

Jako nosit sovy do Gothamu…

Komiksy s Batmanem jsou už i v Česku něčím naprosto běžným, vycházejí u nás více než patnáct let. Ale převážně jde o spotřební zboží. Série scenáristy Scota Snydera započatá Sovím tribunálem však do světa okřídleného superhrdiny vnáší nadstandardní příběh, srovnatelný s nejlepšími batmanovskými díly od Alana Moorea či Franka Millera.

Po dlouhé době se podařilo vydat i v češtině Batmana, který překračuje škatulku superhrdinského komiksu. Soví město, chytrý thriller plný zvratů a tajemství, je nejlepším Batmanovým příběhem za posledních přinejmenším deset let.

Komiksy s Batmanem jsou už i v Česku něčím naprosto běžným, vycházejí u nás více než patnáct let. Není jich pochopitelně tolik jako v USA, kde se fanoušci mohou těšit hned z několika sešitových řad s netopýřím mužem v hlavní roli, ale i tak se v současnosti k českému čtenáři dostává podstatně více materiálu než dříve. A to nejen díky péči nakladatelů, ale i nebývalé popularitě, které se superhrdina těší zásluhou filmů Christophera Nolana. Přesto jde povětšinou o spotřební zboží. Nekonečné seriály obsahují příběhy, nad kterými se střídají scenáristé různých kvalit. Batman je rodinným stříbrem nakladatelství DC, které se proto stále snaží udržet kvalitu komiksu v přijatelných mezích, ale nadprůměrných scenáristů je nedostatek, a dokonce ani ti proslulí nejsou zárukou excelentního příběhu.

V současnosti tak mnohem zajímavější superhrdinské komiksy nabízí nakladatelství Marvel, kterému se povedlo velmi dobře položit nové základy hrdinům, jako jsou Captain America nebo Daredevil. Projekt The New 52 nakladatelství DC (ve kterém začalo dvaapadesát komiksových řad vycházet znovu od prvního čísla) sice zaujal, ale nepřinesl žádnou velkou senzaci. Až na jednu výjimku: Soví tribunál Scotta Snydera, kterého známe i u nás díky povedené sérii Americký upír. Soví tribunál a druhé pokračování s názvem Soví město jsou zřejmě tím nejlepším, co Snyder zatím předvedl.

Příběh začíná rutinní rvačkou v arkhamském blázinci, ale když policie najde mrtvolu ubodanou vrhacími noži, začne se ukazovat, že věci jsou podstatně spletitější. Batman na místě nalezne i vzkaz, že následující den zemře Bruce Wayne, tedy on sám. A na nožích je reliéf sovy. A zde přichází Snyder se svým geniálním tahem – s odvěkou městskou legendou, že Gothamu ve skutečnosti vládne jakýsi tajemný Soví tribunál, oplývající bohatstvím a mocí. Bruce Wayne je k příběhu velmi skeptický, nevěří, že městská legenda není pouhá smyšlenka. Své první pátrání kdysi podnikal právě s cílem odhalit tajemný spolek, který podezříval ze smrti svých rodičů. Snyder píše Batmana elegantně a s nadhledem, a tak nechá temného rytíře podlehnout iluzi o vlastní neomylnosti, která jej vede přesně tam, kde jej sovy, odvěcí a přirození nepřátelé netopýrů, chtějí mít.

Brzy se při čtení přistihnete, že zatajujete dech, rychle otáčíte stránky a vůbec jste v příběhu hluboce ponořeni. Podobně dobře napsaných je jen několik dalších batmanovských komiksů. Kameňák Alana Moora, Návrat temného rytíře Franka Millera, možná také jeho Rok jedna. Snyder se tak dokázal začlenit mezi největší velikány světového komiksu a Sovím tribunálemSovím městem otevřel další kapitolu batmanovské legendy, na jejíž napsání komiksoví fanoušci léta čekali.

Snyder se neváhá vrhat do minulosti, zprostředkovávat úryvky nejen z Waynova dětství, ale také výjevy ze života předků, kteří evidentně o soví hrozbě věděli svoje. Dokonce se nebojí přinášet zcela nový náhled na události z Batmanova světa, které jsou považovány za kruciální a v zásadě neměnné. Snyderovo libreto ale nepostupuje bezhlavě a neboří staré skutečnosti, na to je autor příliš velkým ctitelem žánru i postavy. Chytře ale objevuje nové souvislosti, které do sebe dokonale zapadají. Batman postupně dochází k hrozivým odhalením a čtenář společně s ním. Tolik napětí série skutečně nepamatuje.

Druhý díl začíná útokem Pařátů (asasínů ve sužbách Sovího tribunálu) na Waynovo sídlo. K podobné události nedošlo poprvé, ale soví útok je devastující. Teprve při něm ale začnou Batmanovi docházet všechny souvislosti a největší komiksový detektiv začíná tušit, jak načechrat sovám peří. Následuje další více než stovka stránek, na kterých se od základu otřese celý svět Bruce Wayna, který až do tohoto okamžiku považoval Gotham za „svoje město“. Poznání, že tomu tak není, je pro něj bolestivé více než jen v metaforickém smyslu, a navíc odhalení jedné záhady přináší hned celou řadu nevyřešených otázek.

Pro nás jako pro čtenáře je ale nejdůležitější jediná. Dokáže Snyder udržet scénář na tak vysoké úrovni i nadále? Napsat komiks, který se zařadí do tzv. kánonu, se i těm největším podařilo jen jednou, maximálně dvakrát. Nezbývá než doufat, že Snyder ještě nevystřílel všechen prach a podaří se mu podobně husarský kousek jako Brianu M. Bendisovi, když psal skvělý scénář ke konkurenčnímu Daredevilovi. Batman by si to zasloužil stejně tak.
 

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Štěpán Kopřiva, Crew, Praha, 2013, 208 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

80%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse