Rudá jako krev
Simukka, Salla: Rudá jako krev

Rudá jako krev

Salla Simukková (nar. 1981) je finská spisovatelka, žijící v Tampere. Je autorkou úspěšných knih pro mládež a překládá ze švédštiny. Přispívá také knižními recenzemi do prestižních finských deníků a týdeníků (Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti).

Salla Simukková (nar. 1981) je finská spisovatelka, žijící v Tampere. Je autorkou úspěšných knih pro mládež a překládá ze švédštiny. Přispívá také knižními recenzemi do prestižních finských deníků a týdeníků (Helsingin Sanomat, Suomen Kuvalehti). V posledních letech se zapojila i do scenáristického projektu seriálu Nový den (Uusi päivä) pro finský televizní kanál TV2. V lednu 2013 obdržela Salla Simukková za romány Poslední (Jäljellä, 2012) a Jinde (Toisaalla, 2012) Cenu Z. Topelia, nejstarší finskou literární cenu za nejlepší knihu pro děti a mládež.

Rudá jako krev je první díl úspěšné trilogie o Lumikki Anderssonové. Trilogie dosáhla mezinárodního úspěchu již v prodeji zahraničních práv, která byla prodána do 37 zemí. Český překlad v nakladatelství Egmont vyšel spolu s rumunským jako první na světě.

Lumikki Anderssonová je svéhlavá sedmnáctiletá dívka, která má ráda samotu a silnou černou kávu. Není jako ostatní. Je právě jako ostatní. Řídí se pravidlem „neplést se do záležitostí druhých“.

Jednoho rána ale objeví ve školní temné komoře řádku sušících se pětiseteurových bankovek. Ve vzduchu visí pach krve. Nález bankovek od základů otřese jejími zásadami a všedním školním životem. Vtáhne ji spolu s trojicí dalších spolužáků – Elisy, Tuukky a Kaspera – do víru drogového byznysu ruského a estonského podsvětí, který je nebezpečně napojen na Elisinu rodinu. Za nitky tahá tajemný boss, který si říká Lední Medvěd. Cesta za mlčení bývá zbrocena krví. Její rudá barva sotva kde vynikne lépe než na bílém sněhu.

Kniha je určena mládeži, ale vzhledem k četným literárním odkazům (např. na pohádky Hanse Christiana Andersena či bratří Grimmů) a zajímavému vhledu do problematiky ruského a estonského podsvětí ve Finsku nezklame ani zkušenější čtenáře.

Ve druhém dílu s názvem Bílá jako sníh se hrdinka vydává do Prahy. Závěrečný díl nese název Černá jako eben. Na vydání dalšího dílu se čtenáři mohou těšit na jaře.

Anotace

Spisovatel:

Kniha:

Přel. Jitka Hanušová, Egmont, Praha 2013, 280 s.

Zařazení článku:

dětská

Jazyk:

Země:

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse