Robin Hood betonového věku
Diggle, Andy; Jock: Green Arrow. Rok jedna

Robin Hood betonového věku

Green Arrow, jeden z „velkých“ superhrdinů vydavatelství DC, poprvé vychází česky v samostatném komiksu. V příběhu, jehož název Rok jedna avizuje, že půjde o onen prvotní, iniciační příběh o zrodu superhrdiny, se jeden milionářský playboy ocitá na pustém ostrově, na němž se musí naučit, jak přežít za pomoci luku.

Green Arrow, další z „velkých“ superhrdinů vydavatelství DC, poprvé vychází česky v samostatném komiksu. Je to s podivem, ale čeští vydavatelé mají i po takřka dvaceti letech vydávání stále k dispozici „áčkové“ komiksové postavy, které u nás ještě nikdy nedostaly větší prostor. Green Arrow patřil donedávna mezi ně, takže k obeznámení Čechů s hrdinou došlo nejprve prostřednictvím televizních obrazovek, protože Green Arrow má vlastní seriál, jejž si fanoušci komiksů (i seriálů) dost pochvalují.

Možná i proto první, na co v komiksových speciálkách personál upozorňuje, padne-li vám oko na komiks Green Arrow – Rok jedna, je: „To ale není podle toho televizního seriálu!“ A je to dobře, protože komiks podle seriálu (skutečně existuje) nedosahuje kvality, která by si zasloužila českou mutaci.

Rok jedna Andyho Digglea a kreslíře Jocka (tato dvojice společně tvořila také špionážní komiks Parchanti, který se v Česku příliš dobře nechytil) zachycuje zrod nového superhrdiny. Napovídá to už samotný název, který je v komiksové branži poměrně populární (asi nejslavnější Rok jedna stvořil Frank Miller pro Batmana, ale také třeba pro Daredevila z konkurenčního nakladatelství Marvel). Má se vždy jednat o výjimečný počin, který odvypráví to zásadní, k čemu od tohoto okamžiku budou odkazovat i další komiksy.

Rok jedna Green Arrowa jej zachycuje jako multimilionářského playboye, který udělá cokoli, aby zahnal sžíravou nudu svého plochého života – a to včetně akcí, které mohou ohrozit jeho život. Zde asi nastává čas na ohlédnutí se do minulosti. Green Arrow nepatří k první vlně superhrdinů, zrodil se „až“ v roce 1941, ale od začátku byl jakýmsi derivátem Batmana, ovšem operoval ve svém vlastním městě, ve Star City. Na rozdíl od Batmanova otce, který v Gothamu vždy činil pouze dobro, byl osud rodiny Queenových zatížen zlými skutky proti chudším třídám obyvatel a Green Arrow – potomek utlačovatele a novodobý Robin Hood – má napravit zločiny svých předků. Činí tak za pomoci luku a speciálních šípů, které si sám vyrábí.

Poměrně plochý původ postavy nenacházel dostatek fanoušků k velké emancipaci (tou je v komiksu vlastní řada), ale hostoval u všech velkých bouchačů, jako jsou Green Lantern či Batman. Ke změně došlo v 60. letech, která všeobecně znamenala obrodu pro superhrdinský komiks jako takový. Z Green Arrowa se stává maskovaný mstitel pracujících, který je ochraňuje přímo na ulicích města.

K tomuto odkazu se hlásí i Rok jedna. Oliver Queen se dočká zrady a svého pádu a bez jakýchkoli prostředků se ocitá na pustém ostrově, na němž se musí naučit, jak přežít za pomoci luku, který si vyrobí z pružiny vraku terénního vozidla, jež nalezne ve vypálené a opuštěné vesnici. Během bezčasí se zdokonaluje ve střelbě z luku a uspořádávání životních priorit. Když proto po dostatečně dlouhé době zjistí, že na ostrově operují novodobí otrokáři, kteří mají prsty také v jeho osudu, rozhodne se jednat a kromě vlastní pomsty pomoci také zotročeným domorodcům. Celá kniha tak slouží jako svého druhu prolog k událostem, které budou následovat – časoprostor proměny hejska v hrdinu je zcela odlišný od prostředí, v němž bude budoucí vigilant operovat, ale tropický ostrov se pro zrod hrdiny s lukem hodí o poznání lépe než betonové kulisy města...

Ke cti autorům slouží, že i když neměli v ruce originální námět, který by od prvních stran ohromil čtenáře, odvedli při vyprávění více než dobrou práci. I stará známá píseň, kterou jste slyšeli již tisíckrát, vás dokáže zaujmout, ujme-li se jí šikovný interpret. Děj odsýpá, všechny vyprávěcí složky jsou v rovnováze, nedrhne ani Jockova progresivní kresba, zkrátka dobře zvládnuté řemeslo... Pokud ale očekáváte onen pocit mrazení, který se dostavuje v oněch „zásadních“ příbězích, budete nejspíš čekat marně.

Čtenáři, kteří o Green Arrowovi nikdy neslyšeli, zde však mají skvělou příležitost se s postavou obeznámit a rozhodnout se, zda budou i nadále stát o sledování příběhů novodobého Robina Hooda. Mohlo by se to podařit, na luku se šípy je cosi romantického i ve 21. století.

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Andy Diggle, Jock: Green Arrow. Rok jedna. Přel. Martin D. Antonín, BB/Art, Praha, 2014, 160 s.

Zařazení článku:

komiks

Jazyk:

Země:

Hodnocení knihy:

60%

Témata článku:

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse