Do it yourself
Thomas, Alena: Děláme si to doma sami

Do it yourself

Alena Thomas je blogerka, která se touto knihou představuje jako činorodá „eko-drogistka“, ale především jako máma tří malých dětí, které není jedno, v jakém prostředí její ratolesti vyrůstají a čím se obklopují.

Prostřednictvím knížek si předáváme příběhy. Někdy se vyprávějí na rovinu, jindy v jinotajném přestrojení. Tak například bajka využívá alegorii, v pohádkách vystupují nadpřirozené bytosti a Alena Thomas nám nyní svou knihou Děláme si to doma sami dokazuje, že k tomuto účelu může dobře posloužit i kuchařka. Nečekejte žádné grilování (ačkoli jedna nejmenovaná postava mužského pohlaví, neblaze připomínaná hned v úvodu, by si to vpravdě zasluhovala!), tady jde o domácí míchání pro krásu a pro zdraví. Nakladatelství Jota publikaci zařadilo do edice populárně naučné literatury, obstojí však i při hodnocení podle nejpřísnějších estetických měřítek.

Alena Thomas je blogerka, která se touto knihou představuje jako činorodá „eko-drogistka“, ale především jako máma tří malých dětí, které není jedno, v jakém prostředí její ratolesti vyrůstají a čím se obklopují. Děláme si to doma sami je knižní podoba stejnojmenného blogu a přináší recepty na domácí výrobu kosmetiky pro malé i velké, drogerie a léčiv, ale i úklidových prostředků. Dozvíme se například, jak si doma vyrobit gel na vlasy či peeling, sirup proti kašli, lék na opary, tablety do myčky nebo krém na boty. Kromě soupisu potřebných ingrediencí a pracovního postupu předchází každému návodu pár někdy mile, jindy rozpustile psaných řádků autorčiných dobrých rad a osobních doporučení. Pravda, pro každého to není, uspěchané manažerky by si asi těžko našly obden hodinku na přípravu domácího šamponu… Ale nejde tu jen o čas, kniha reprezentuje celý životní přístup. Je skvělou ukázkou toho, jak dělat věci jinak, a přitom se nevzdávat krásy ani kvality. V životě vůbec, ale můžeme to bezvýhradně konstatovat i při hodnocení právě recenzované publikace. Po řemeslné stránce profesionálně zpracovaná kniha je přehledná, bez chyb, vypiplaná do detailů: barvy hravě korespondují s obsahem (Recept na noční krém? Tmavý podklad stránky. Kondicionér s rozmarýnem? Na zeleném pozadí.), fotky málem voní stejně jako kvítka, lupínky či plody, které si vzal fotograf do hledáčku, a že je všechno hand made, přirozeně evokuje i doprovodný rukopisný font.

Děláme si to doma sami však není jen praktický receptář pro nepřizpůsobivé ženy našeho chemického věku. Je to i osobní konfese autorky, která v civilní úvodní zkratce poodkrývá svůj životní příběh: léta strávená po boku sobce, který svou ženu psychicky vydíral a péči o děti bezostyšně přenechal pouze na ní. Nečekejme lítostivé nářky, z řádků jde poznat velká vnitřní síla vzít život do vlastních rukou a dělat si věci po svém. Kniha pak je přesvědčivým důkazem, že to opravdu jde.

Ukázka z knihy

Kupte si knihu:

Podpoříte provoz našich stránek.

Recenze

Spisovatel:

Kniha:

Brno, Jota, 2014, 248 s.

Zařazení článku:

kultura

Jazyk:

Hodnocení knihy:

70%

Diskuse

Vložit nový příspěvek do diskuse